EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Купуване на $ сега крие финансов риск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Купуване на $ сега крие финансов риск

mail16:30 | 15.06.2010прегледи 2523 коментарикоментари 0



Краткосрочно поевтиняване или задържане до сегашните нива на долара прогнозират пред БТА финансисти, потърсени за коментар по повод трайната вече тенденция за поскъпване на долара и значителен спад на евровалутата.
За българските потребители скъпият долар означава по-скъпи енергоносители и стоки, но за българските предприятия - износители е възможност за конкурентно предимство на азиатските пазари, коментираха експертите.
През последната половин година щатският долар поскъпна с 27,5 процента от 1,19 лв. за долар в началото на декември 2009 г. до 1,64 лв. за долар през миналата седмица, каза за БТА Димо Димов, експерт "Валутна търговия" във финансова компания. Това
движение се случи без каквато и да е корекция и показа изключително силен тренд, добави той. Според Димов в дългосрочен план доларът ще бъде скъп, но в краткосрочен започва движение в обратната посока или така наречената "корекция".
Вероятно в следващите няколко месеца ще наблюдаваме известно поевтиняване на щатския долар, прогнозира Димо Димов. Обикновено лятото е мъртъв сезон за финансовите пазари и това е идеалният момент за започване на такава корекция в движението на курса долар-евро, допълни той.
Напоследък от средствата за масова информация ни заля информация как еврото е в изключително лоша ситуация и еврозоната ще се разпадне до дни, а когато има такъв краен негативизъм това също е знак, че следва някакво, поне краткосрочно, обръщане на тенденцията, коментира експертът.
Стабилизирането на еврото ще бъде само временно, защото трендът за поскъпване на долара изглежда много силен, смята Димо Димов.  Очаквам доларът да поевтинее до 1.50 лв. за долар или 1.31 евро за долар в края на лятото, заяви финансовият експерт.
В момента еврото е 1.2240 евро за долар. Няма основания да се прогнозира трайно покачване на курса на еврото, категоричен е той.
На финансовите пазари няма логическа зависимост между ръста на икономиката и поскъпването на дадена валута, а по-скоро на пазарите действат психологически фактори, обясни валутният експерт. Инвеститорите и търговците на валути се интересуват от технически и финансови анализи и въз основа на тях формират
очакванията си за движението на валутите в дадена посока, посочи Димов. Според него точно затова последните данни на Евростат за повишаване на производството на еврозоната не означават  непосредствено повишаване и на курса на еврото.
Поскъпването на долара има по-скоро негативно влияние върху българските потребители, защото оказва инфлационен натиск върху стоките, купувани в долари, най-вече върху горивата, коментира Димов. За гражданите, които имат спестявания в евро, няма риск, но ако някой иска да спекулира може да си купи долари и да чака ново, още по-голямо поскъпване на долара, смята финансистът.
Закупуването на долари обаче крие финансов риск, а левовите и еврови спестявания са по-сигурни, поне докато сме във валутен борд, коментира Димов.
Когато има несигурност на финансовите пазари, лихвите по банковите кредити растат, но тъй като спадът на еврото вече е налице, едва ли ще има повишение на лихвите в следващите месеци, смята още финансистът.
Красен Йотов, финансов анализатор от "Индъстри Уоч", заяви, че не очаква да се стигне до паритет между долара и еврото поне  в следващите няколко месеца. Йотов каза това по повод прогнозата на Центъра за икономически и бизнес изследвания /Centre for Economics and Business Research - CEBR/, публикувана в Business Week, според която еврото ще стигне до паритет с долара в движението си надолу през 2011 г., след което ще се провали като валута.
Повечето оценки в момента са за запазване на курса на еврото около настоящите нива и леко поскъпване на долара, каза Йотов. Европейските власти взеха мерки за балансиране на бюджетите, намаляване на дефицитите и на растежа на публичния дълг на страните от еврозоната, така че не виждам фундаментални причини  еврото да продължи да поевтинява, коментира той.
В краткосрочен план очаквам да има колебания в рамките на текущите нива на курса долар-евро, каза анализаторът. Когато в САЩ цените на акциите паднат, доларът се вдига и обратно; Федералният резерв вероятно ще продължи да печата долари и да
държи ниска основната лихва, а това ограничава потенциала на долара да расте, коментира Йотов. В по-дългосрочен план движението на валутите ще зависи от бъдещето на еврозоната и дали страни като Португалия и Испания ще се справят с бюджетните си дефицити, добави той.
Доларът влияе на вътрешния пазар в България по няколко канала - по отношение на суровините, защото част от тях са деноминирани в долари, а също и по отношение на износа на стоки.
Последният ефект е положителен, защото по-евтиното евро прави българските стоки по-конкурентоспособни на пазари извън еврозоната, каза Красен Йотов. През първите месеци на 2010 г. имаше голям ръст на износа на български стоки към азиатски
пазари - Китай Сингапур, Тайланд, посочи той. Трудно е да се прецени дали това се дължи на слабото евро или на бързия растеж на тези страни, или на други фактори, но това има положителен ефект за българските предприятия - износители на пазари, които
оперират в долари или валута, различна от еврото, смята  анализаторът.
За българския потребител и спестител трайната тенденция на спад на еврото и поскъпване на долара не е добра новина, защото има много стоки, които зависят от курса долар-евро, например електроника и всякаква техника, посочи финансовият експерт.
Лихвите по депозити и кредити се стабилизираха, дори започнаха да падат, но от друга страна инфлацията започва да нараства и това също не е добра новина за спестителите, допълни Красен Йотов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg