EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КТБ:Пеевски няма кредити, Цв. Василев е акционер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КТБ:Пеевски няма кредити, Цв. Василев е акционер

mail12:40 | 16.06.2014прегледи 2543 коментарикоментари 0


Делян Пеевски няма кредити от КТБ, защото няма фирми на свое име. А личните кредити на "Бромак", отпуснати от КТБ и на дружества, контролирани от Цветан Василев, са в рамките на регулациите. Това заяви Георги Христов, изпълнителен директор и член на УС на КТБ. Тази дейност е била обект на проверки от одитни институции, от Комисията за финансов надзор и на рейтингови агенции, допълни Христов. Не е забранено акционер да има кредити в банката, в която е акционер, каза той.

Не мога да разкривам банкови и търговски тайни, отговори той на други въпроси. Делян Пеевски, доколкото знам, няма право да има дружества, аз за такива регистрации не знам. А това, което той си е позволявал да каже и неговата майка е, че притежават медийна група, продължи Христов в отговор на въпрос. Тази група е собственост на майката Ирена Кръстева, а Пеевски няма официално дружество, увери той. Не мога да ви кажа каква е експозицията на дружество или дружества на кредитите на Кръстева, но мога да ви кажа, че проблем с тях няма и тези кредити не са свързани с медийни проекти. Кредитите на "Булгартабак" са проблемни. Това са две експозиции на лица, които формално нямат нищо общо с Пеевски и представляват 0.52% от общия ни кредитен портфейл на обща стойност между 25 млн. лв. и 28 млн. лв. Имахме редовно погасяване по кредитите допреди месец, но след като последва неплащане, ние предприехме мерки за контакт с тях и за блокиране на съответното обезпечение, посочи Христов. Когато изтекоха сроковете на доброволно плащане започнаха тези "маньоври" не на самите дружества, а имам предвид действията на досъдебното производство, уточни той.

По един безпрецедентен начин, показно стана това, отбеляза банкерът. Някои агенции и Градска прокуратура излязоха със съобщение, че се претърсват офиси на КТБ, продължи Христов. За нас е недопустимо да се прави такъв опит за публична екзекуция, подчерта той. Не мога да си представя отговорни фактори в държавата да клатят националната сигурност и усещането за стабилност в икономиката, каза Христов. На 9-ти юни в банката дойдоха представители на следствието на Софийска градска прокуратура, които искаха да връчат призовки на четирима членове на ръководството на банката. Това бе опит да се препятства провеждането на събранието на акционерите на банката, всичко това излъчи негативен сигнал. Свързах се с водещия групата на следователите и при този разговор той каза, че след 15-20 мин. ще ми върне отговора и го направи. На въпроса ми какво става, ми бе отговорено: "Не става", отбеляза Христов. Той определи случилото се като "нескопосано шоу". Занапред банката ще съдейства на държавните органи в рамките на закона, потвърди банкерът.

Едно от дружествата, в които сме инвестирали е "Булгартабак Холдинг", продължи банкерът. Имаше свикано общо събрание на акционерите на дружеството, включително поканата бе и към нас. След анализ на дружеството констатирахме, че при обявеното неразпределение на печалба имаме въпроси за това каква е причината да не се прави. Има две заявления от нас и от дружество "Миролио" с основен въпрос какъв е проблемът да няма разпределяне на печалби от "Булгартабак Холдинг", което за нас е недопустимо.

Смешно, безумно и възмутително е да се каже, че Василев бил поръчител на Пеевски, отговори Христов на друг въпрос. Че кой убива длъжника си, господа, запита той. "Стройтрансгаз" и "Газпроект- Юг" нямат кредити в банката, подчерта Христов. Писа се по медиите за колосални суми и трябва да кажа, че целият ни кредитен портфейл е 4-5 млрд. лв.

Василев има и други деятелности, освен банковата. Банката не кредитира БТК, дружеството има достатъчно дългове, оставени от предишните си собственици, които сегашните обслужват надлежно. За парите на енергийните предприятия в КТБ – общият размер на суми и депозити, които са привлечени от държавни дружества е под 2% от общата база привлечени средства. Христов заяви в отговор на въпрос на медия, че има процедура за отчитане на търговски зависимости и КТБ спазва законите.

Безпрецедентна е медийната атака към банката, заедно с манипулативно поднасяне на информацията, посочи той. Всеки един от вас със своите пари знае колко е важно да цари доверие, яснота и позитивност, продължи той. Аз съм банкер, юрист по образование, уточни той.

До момента ние не сме претърпели каквито и да било вреди като институция, заяви Любомир Денев, финансов консултант на КТБ. Банката е перфектно работеща институция и не възнамеряваме да заведем процедури за отговорност срещу държавата, категоричен бе той. Но е факт, че е недопустимо органите на прокуратурата да създават такава ситуация на паника. Информацията, че се извършват процесуални действия срещу банката са абсолютно неверни, каза Денев по отношение на изнесеното в медиите. Няма как изпълнителните директори да отговорят какъв процент и колко са парите на държавните дружества в депозити в КТБ, това може да каже финансовият министър или премиерът, заяви той в отговор на въпрос.

Искам да коригирам някои неточности, които се тиражират в публичното пространство, заяви в началото на брифинга Илиан Зафиров, изпълнителен директор и член на УС на КТБ. На места се употребява словосъчетанието "банката на Цветан Василев", но само едно дружество на Василев- "Бромак", е акционер в нея, тя е публично дружество и в него има и други акционери. Нямаме причина да омаловажаваме ролята на Цветан Василев, чието дружество е мажоритарен акционер, посочи Зафиров. Стотици хиляди клиенти са ни се доверили и от години продължават да ни се доверяват, допълни той. Почти няма пътно-строително предприятие, което да не се е отнесло към нашите услуги. КТБ се явява и партньор на своите клиенти. 99% от кредитите ни са корпоративни, каза Зафиров. Банката работи в реалния сектор и е единствената банка, която предлага цялостни финансови решения, основава се на високи стандарти, каза той. Тя е и банка на 600 души, които работят в нея и на техните семейства, отбеляза Зафиров. А парите на държавните дружества в КТБ са между 120 млн. лв. и 140 млн. лв., уточни той.

6 служители на банката са викани като свидетели, без да са им обяснили за какво ги викат. Банкерът обясни, че става въпрос за регулярна процедура, по сигнал на "Протестна мрежа". Тези въпроси са били предимно от общообразователен характер и спокойно отговорите биха могли да се намерят в Интернет. Към банката не е имало процесуални действия, не е имало претърсване на офисите ни, подчерта Зафиров.

От 2000 г. насам КТБ бележи бързо и устойчиво развитие и от малка периферна банка се превръща в авторитетна водеща финансова институция, както на българския пазар, така и в международен план, се казва в прессъобщение на КТБ, раздадено на журналистите преди брифинга. През 2012 г. КТБ за втора поредна година отбелязва най-голям скок в класацията Тор 100 SEE Banks, като се нарежда на 24-то място сред най-големите банки в Югоизточна Европа. В края на 2013 г. банката е пета по размер на активите , трета по печалба и на първо място по ръст на депозитите. Към 30 ноември 2013 г. КТБ е вече четвърта по големина банка в България с активи над 6.7 млрд. лв., с 10.04% дял при депозитите от населението и с 13.07% дял от кредитите, отпуснати на бизнеса.

На 13 юни цял ден прокурори, следователи и полицаи претърсваха офиси в бизнес сградата на бул. "Цар Борис III" 159. В нея се намират офисите на Корпоративна търговска банка /КТБ/, както и редакциите на ТВ7 и Нюз 7. Прокуратурата уточни през деня, че проверява офиси на търговски дружества в рамките на образувано досъдебно производство.

По повод информацията за проверка от представители на прокуратурата в ТВ7 и Нюз 7, ръководството на телевизиите опроверга оповестените информации. Същото направи и Управителният съвет на Корпоративна търговска банка в свое официално съобщение, в което се посочва, че "банката не е обект на проверки и помещения на банката не са обект на претърсване и изземане, каквито неверни твърдения се излъчват в публичното пространство".

В същия ден прокуратурата съобщи за трима задържани, които са се опитвали да убият депутата от ДПС Делян Пеевски. Това са Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев.

На 14 юни прокуратурата поиска постоянен арест за тримата. Гледането на мярката за неотклонение се проведе в МВР-болница, поради прединфарктно състояние на Красимир Методиев. По-късно през деня СГС пусна и тримата без мярка за неотклонение. Адвокатът на Георги Христов - Николай Хаджигенов заяви, че решението на съда е правилно и законосъобразно.

Според него по делото няма никакви доказателства или мотиви, а прокуратурата не е посочила конкретно нито кога, нито къде е бил извършен опитът за покушение срещу депутата от ДПС. Решението на съда не е окончателно, прокуратурата ще протестира, делото е насрочено за четвъртък, 19 юни в Апелативния съд. /БГНЕС


Тагове: КТБ, данни
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg