EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кристин Лагард се кандидатира за шеф на МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кристин Лагард се кандидатира за шеф на МВФ

mail14:40 | 25.05.2011прегледи 597 коментарикоментари 0


Френския министър на икономиката и финансите Кристин Лагард обяви кандидатурата си за нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) на мястото на подалия оставка по-рано този месец заради секс-скандал неин сънародник Доминик Строс-Кан, предадоха световните агенции. "Реших да представя кандидатурата си за шеф на МВФ, заяви Лагард на пресконференция в Париж, като добави, че била насърчена от подкрепата, получена от много страни, отбеляза ойтерс.
"Това че съм европейка не би трябвало да навреди на кандидатурата", посочи Лагард. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че "изцяло" подкрепя кандидатурата на французойката Кристин Лагард да оглави фонда. Няколко европейски страни, сред които Великобритания, застанаха зад кандидатурата на Лагард, но тя може да срещне съпротивата на Бразилия, Русия, Китай и Южна Африка, които биха искали ръководителят на МВФ да бъде от страните с нововъзникваща пазарна икономика. Ефективен посредник, но не и човек с икономическа визия, Кристин Лагард ще внесе промяна в стила на МВФ, но не в същността, и е малко вероятно да настоява да радикални решения на европейската дългова криза, посочи Ройтерс. По образование правист в областта на трудовото и антитръстовото законодателство, 55-годишната Лагард няма академично потекло, включително докторат по икономика, което помогна на Доминик Строс-Кан да спечели уважението на евпорейските лидери и служителите на МВФ.
Тя обаче е придобила опит в процес на работата си при срещите си с МВФ по време на сегашното френско председателство на Г-20 и кризата в еврозоната. Лагард си е спечелила репутацията на човек, който постига споразумения под напрежение, като преодоля китайската съпротива срещу използването от правителствата на Г-20 на показатели за измерване на глобалните дисбаланси, а освен това успя да разсея германските страхове по въпроса за създаване на спасителен финансов механизъм в еврозоната. Като представител, който помогна Европа и МВФ да одобрят миналата година 110 милиарда евро (155 милиарда долара) спасителна финансова помощ за Гърция, може да се очаква, че
Лагард ще запази финансовата подкрепа на фонда за Атина, като настоява за приватизации и още орязване на разходите. Почти сигурно е, че тя ще се опита да избегне драстични решения като принудително преструктуриране на гръцкия дълг.
Критиците посочват, че тя е човек с недостатъчно авторитет в икономическата сфера, който не се е отличил със забележително законодателство през четирите години в министерството на финансите. През този период много от икономическите реформи са диктувани от президентския Елисейски дворец.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg