EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай подкрепя Кристин Лагард за МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай подкрепя Кристин Лагард за МВФ

mail09:40 | 25.05.2011прегледи 432 коментарикоментари 0


Китай ще подкрепи френската министърка на икономиката, финансите и промишлеността Кристин Лагард, ако бъде предложена за нов ръководител на Международния валутен фонд (МВФ). Това заяви министърът на бюджета Франсоа Бароен, който е и говорител на френското правителство, цитиран от Ройтерс и Франс прес. Пред радио Европа 1 министърът изтъкна, че не Франция е тази, която трябва да изрази първа предпочитанията си за наследяването на поста на подалия оставка Доминик Строс-Кан.
Пекин предпазливо отказва коментар, като говорителката на китайското външно министерство Цзян Юй посочи, че въпросът "трябва да бъде поставен на ресорното ведомство". Международната подкрепа за евентуална кандидатура на Лагард става все по-широка, макар да не е официално издигната. В нейна
подкрепа се изказаха министрите на финансите на Германия и Великобритания, Волфганг Шойбле и Джордж Озбърн, както и холандският им колега Ян Кейс де Яхер. Днес ирландската държавна министърка по европейските въпроси Лусинда Крайтън отбеляза, че Лагард е "отлична кандидатка, професионалните й умения са всепризнати" и ако бъде номинирана Дъблин най-вероятно ще я
подкрепи.
Генералният директор на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия изрази мнението, че евентуално назначаване на Лагард начело на МВФ ще внесе разнообразие. Той посочи, че появата на жена в тази роля "със сигурност ще бъде приветствана".
Изпълняващият длъжността управляващ директор на МВФ Джон Липски определи Кристин Лагард като "много талантлива", но изтъкна, че тя ще има "отлични" конкуренти, ако иска да оглави институцията.
Крайният срок за представяне на номинации за бъдещ управляващ директор на фонда е 10 юни. Също тогава изтича и срокът, докогато френската прокуратура трябва да обяви дали ще започне разследване срещу Кристин Лагард за "злоупотреба с власт" въз основа на спор за обезщетения, изплатени на бизнесмена Бернар Тапи при сделката по продажбата на Adidas от банка Credit Lyonnais през 1993 година.
 


Тагове: Китай, МВФ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185