EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кристалина Георгиева: Световната икономика се влачи по корем

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кристалина Георгиева: Световната икономика се влачи по корем

mail12:00 | 20.09.2010прегледи 621 коментарикоментари 0


На България е необходим по-добър контрол на строителните стандарти. В сутрешния блок на бТВ българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира, че „проблемът не е в това дали са ни хубави стандартите - те са. Проблемът е в това дали имаме добър контрол тези стандарти да се спазват”.
По - думите на Кристалина Георгиева в условия на криза е по- добре, част от системата на контрола да се върне обратно в публичния сектор или евентуално да се намерят други начини за конкуренция, но не и на базата на цените, за да се повиши качеството. „Това, което аз разбрах от разговора със Строителната камара е, че преди няколко години е взето решение да се приватизира контролът, който сега е в частни ръце. В това няма нищо лошо. Лошото е, че когато сме в криза и частните фирми се конкурират, за да спечелят поръчки да осъществяват контрол, те как могат да се конкурират - като свиват цените. А как свиваме цените, като намаляваме посещението на място. Работата по хартиите върви, но това да стъпим на място...,” коментира още европейският комисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.
По повод на световната икономическа криза, Кристалина Георгиева подчерта, че все още остава непредсказуемостта около световната икономическата криза, при която не е възможно да се правят сигурни дългосрочни прогнози.
Според нея, когато правителствата и бизнесът са предпазливи, самото излизане от кризата се забавя. „Много бавно, много внимателно и много предпазливо се действа, което означава, че световната икономика се влачи по корем”. Тя допълни, че трябва да сме предпазливи и да държим здраво фискалната дисциплина, и да си мислим как да поощряваме бизнеса.

От началото на 2011 година ще има нова европейска надзорна архитектура, която включва европейския борд за системен риск за макропотенциален надзор на финансовата система като цяло, както и три европейски надзорни органа - за банков надзор, за застрахователен и пенсионноосигурителен надзор и надзор на пазарите на ценни книжа, тоест така наречения микропотенциален надзор на ниво финансови институции. Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество и борба с бедствията Кристалина Георгиева при откриването на новата учебна година в Университета за национално и световно стопанство, предаде Агенция "Фокус". Кристалина Георгиева каза още, че бъде въведен европейски семестър - всички 27 страни заедно ще гледат своите бюджетни перспективи, така че те да са добре обвързани и да помогнат да не се повтори това, което се случи в Гърция.
„България е член на ЕС и в този свят, в който ние сега се намираме, все пак има неща, които са общи от 1975 година", посочи еврокомисар Георгиева. По думите й - в средата на `70-те години имаше петролна криза и тя доведе до много съществени структурни промени в някои отрасли и обясни, че като резултат от кризата на петрола е започнало да се гледа като на нещо, на което трябва да търсим алтернатива „Ние днес се борим с финансовата криза, подобна на петролната, тя ни научи, че финансовият ресурс не е неограничен", посочи еврокомисар Георгиева. Тя обясни, че е необходимо правителствата да обвържат кредитния ресурс с тяхната икономическа база и собствения си ресурс.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg