EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредит или споразумение със строител

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредит или споразумение със строител

mail07:45 | 13.05.2013прегледи 1088 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от ceb.bg
Решили сте да си закупите ново жилище, но нямате достатъчно пари? Пред вас стоят следните възможности – да вземете ипотечен кредит или да се споразумеете със строителна фирма за имот на по-ниска цена. Въпросът е кой е по-разумният вариант.
Разликите са големи, твърди брокер Антон Илиев. За получаване на кредит от банка, кандидатът най-напред трябва да се увери, че отговаря на условията на банките за ипотечен кредит.
Това най-сигурно става след кандидатстване в 2-3 банки и получаване на одобрение „по доходи“. Най-общо това означава банката да е сигурна, че доходите, които лицето получава, са стабилни и достатъчни, за да може да обслужва кредита си ежемесечно.
Банката ще изисква самоучастие в сделката. Например, ако искате да си купите двустаен тухлен апартамент за 40 000 евро, ще трябва да разполагате с минимум 20% от тази сума или в случая 8 000 евро. Останалата част от 32 000 евро е възможно да ви бъде отпусната от банката, ако тя одобри избрания от вас апартамент и го оцени на същата сума.
Със строителна фирма нещата стоят по друг начин, коментира брокерът. Там са възможни най-различни гъвкави схеми за покупка на изплащане. Съществен недостатък обаче представлява значително по-краткият срок, в който всеки строител/инвеститор иска да получи 100% от сумата
Строителите рядко се съгласяват на схеми на изплащане, които са по-дългосрочни от 24-36 месеца, предупреждава експертът. Това може да направи месечната вноска непосилно висока.
Представете си месечна вноска от 1500 евро. Ако тя не е проблем за вашия семеен бюджет, значи спокойно можете да се запътите към някоя строителна фирма, казва Илиев в заключение.
При закупуване на имоти „на зелено“ законът ви защитава, давайки ви възможност да потърсите правата си в съда при неизпълнение на договора за строителство, обяснява адвокат Милена Миткова.
Доколко е разумна подобна инвестиция, не може да се отговори еднозначно. Дали в криза или не, няма гаранция, че строителят ще започне и завърши обекта в срок, подчертава юристът. Или още по-лошо – дали въобще ще го довърши.

Дори и коректна фирма би могла да изпадне във финансови затруднения – отказано кредитиране, друг строителен обект, който няма продажби и т.н. Такава инвестиция е отчасти оправдана, само ако имотът е с топ локация, а цената му е ниска.
Миткова допълва, че все пак има възможност строителят да гарантира изпълнението на задълженията си по договора с т.нар. „банкова гаранция“. Най-общо казано в този случай, ако обектът не бъде изпълнен, гаранцията ще послужи за обезщетение към клиента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg