EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Краят на ерата на дизела в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Краят на ерата на дизела в Румъния

mail12:09 | 23.08.2022прегледи 931 коментарикоментари 0


За първи път на автомобилния пазар в Румъния общият брой на продажбите на електрически и хибридни автомобили превиши този на дизеловите автомобили, съобщи министърът на околната среда Танжош Барна. "Цифрите ни показват, че се доближаваме с бързи стъпки към края на ерата на дизела", коментира той.

Данните бяха представени на среща на министъра на околната среда с представители на Асоциацията на производителите и вносителите на автомобили, на която беше обсъдено развитието на автомобилния пазар в Румъния.

"Анализът на регистрациите на леки автомобили от гледна точка на вида на двигателя през първите шест месеца на тази година показва, че електрифицираните автомобили (напълно електрически, plug-in хибриди и изцяло хибридни) имат растеж от 106,4 процента, реализирайки пазарен дял от 20,7 процента. Паралелно с това регистрациите на леки автомобили с дизелов двигател отчитат спад от 29,3 процента спрямо първите шест месеца на 2021 г. и имат дял от 14,1 процента от целия пазар", се посочва в съобщение на министерството.

Автомобилите с бензинов двигател отчитат растеж от 10,1 процента спрямо същия период на 2021 г., достигайки дял от 65,3 процента, сочат още данните.

Същевременно напълно електрическите коли са достигнали 7,9 процента от румънския пазар през първите седем месеца на 2022 г., докато в същия период на 2021 г. са представлявали едва 1,9 процента от пазара.

Дизелът, който преди седем години заемаше над половината от пазара на нови автомобили в Румъния, сега е спаднал до 14 процента, отбелязва сайтът Хотнюз.

Увеличаването на покупките на електрически и хибридни автомобили се дължи до голяма степен на стимулите, отпускани чрез програмата "Rabla Plus" на министерството на околната среда, посочва сайтът Зиаре. Чрез тази програма правителството подкрепя обновяването на автомобилния парк в Румъния и насърчава използването на незамърсяващи и енергийно ефективни транспортни средства.

С помощта на програмите "Rabla Clasic" (за автомобили с двигател с вътрешно горене или хибриди без plug-in) и "Rabla Plus" (за 100 процента електрически автомобили или plug-in хибриди) Румъния цели да се отърве от 250 000 стари коли до 2026 г., както е предвидено в Националния план за възстановяване и устойчивост, отбелязва радио "Свободна Европа"-Румъния.

Бюджетът на двете програми за тази година е 1,2 милиарда леи, което е най-големият бюджет в историята на програмата.

Програмата "Rabla Plus" е един от вариантите на програмата "Rabla" (със значение "вехтория, бракма") и предвижда следните премии:

- ековаучер от 51 000 леи (еврото се разменя за 4,87 леи) за покупка на нов изцяло електрически автомобил в замяна на предаване за скрап на един използван автомобил;

- ековаучер от 54 000 леи за покупка на нов изцяло електрически автомобил в замяна на предаване за скрап на два използвани автомобила;

- ековаучер от 26 000 или 29 000 леи за покупка на нов plug-in хибриден автомобил срещу предаване на скрап съответно на един или два използвани автомобила;

- за всеки предаден за скрап автомобил на повече от 15 години с норма на замърсяване до Евро 3 се добавя екобонус от 1500 леи на автомобил.

Общата стойност на ековаучера и екобонуса не може да превишава 50 процента от стойността на новия автомобил. Предадените за унищожаване автомобили трябва да са на най-малко шест години.

Вариантът "Rabla Clasic" предвижда отпускане на ваучер на стойност 6000 леи за един стар автомобил, предаден за скрап, или 9000 леи за два предадени за унищожение автомобила.

Ваучерите могат да се използват за покупка на нов автомобил с емисии до 160 г въглероден диоксид на километър при режим WLTP.

По програмата "Rabla Moto" за покупка на нов електрически скутер срещу предаване за скрап на използван автомобил се отпускат:

- ековаучер от 26 000 за покупка на нов електрически скутер срещу предаване за скрап на стар автомобил;

- екобонус от 1500 леи, ако автомобилът е на повече от 15 години и с норма на замърсяване до Евро 3.

Физическите лица, желаещи да участват в програмата, трябва да имат постоянен адрес в Румъния, да нямат задължения към държавния или местния бюджет и да са собственици на предадения за унищожаване автомобил. Програмата е достъпна и за юридически лица.

"Цифрите ни показват, че се приближаваме с бързи стъпки към края на ерата на дизела. Това е първата година за Румъния, в която се купуват повече зелени автомобили отколкото дизелови. Това е тенденция както на европейско ниво, така и на национално, като и двата случая установяваме спад на продажбите на дизелови автомобили с близо 30 процента в първата част на тази година", обясни министърът на околната среда.

Той коментира, че по отношение на напълно електрическите автомобили се наблюдава "още по-зрелищно развитие" - нарастване на пазарния дял с 300 процента процента през първите седем месеца спрямо същия период на миналата година. "Това е ясен сигнал, че от една страна румънците започват да разбират все по-добре важността на незамърсяващия транспорт, а от друга, е ясен резултат от програмата "Rabla Plus", отбелязва Танжош Барна.

Програмата "Rabla" за подновяване на автомобилния парк на Румъния съществува от 2005 г., когато стартира със скромен бюджет от 45 милиона леи, а премията при покупка на нов автомобил срещу предаване за скрап на стария е 3000 леи, напомня телевизия Диджи24. През първите девет години от съществуването си  - до 2014 г., програмата помага за унищожаването на над 480 000 стари коли и покупката на около 240 000 нови.

По данни на Администрация на фонда за околна среда през 2021 г. средната възраст на автомобилния парк в Румъния е била 16,8 години, докато през 2010 г. е била под 10 години, съобщава Аджерпрес.

Същевременно министерството на околната среда предвижда да разшири обхвата на програмата "Rabla Plus", за да включи в нея и търговските превозни средства. Министър Танжош Барна съобщи, че предстои през 2023 г. да бъде представена подобна програма, която ще позволява и покупка на автомобили за превоз на пътници или стоки.

"Очевидно е, че не само личните автомобили замърсяват, но и автомобилите, предназначени за транспорт на пътници и стоки. Също така искаме да помогнем на икономическите агенти в Румъния с една програма, предназначена за електрически и хибридни plug-in автомобили в търговския сектор", посочи той, като отбеляза, че в момента министерството прави проучвания за ефектите и анализ на пазара заедно с представители на производителите и вносителите на автомобили в Румъния.

Нещо повече, от 1 юли стартира и друг вариант на програма "Rabla", позволяващ на хората, които искат да дадат за скрап автомобили на повече от 15 години, да получат премия от най-малко 3000 леи, без да са задължени да купят нов автомобил.

А от миналата година съществува и "Rabla" за домакински електроуреди, която дава възможност на румънците да получат ваучери на стойност до 500 леи срещу стари перални, съдомиялни, хладилници, прахосмукачки, лаптопи и т.н./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905