EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корекция на данъка за наследствен имот - кога?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корекция на данъка за наследствен имот - кога?

mail10:45 | 23.10.2013прегледи 2106 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от ceb.bg
Данък за наследствен имот се плаща, когато в отдел „Местни данъци и такси“ в съответната община по местонахождение на имота има открити партиди на наследниците, посочва адвокат Милена Миткова. Това значи, че наследниците са декларирали придобитото имущество и отговорността за плащането на данък върху декларираното е изцяло тяхна.
В съобщението, което би трябвало собственикът да получава всяка година за дължимия данък е описан и имотът, за който е данъкът. Земя в кв.м, сгради, собственик и т.н. – всичко е описано подробно. Това може да се провери на място в съответната дирекция „Местни данъци и такси“, намираща се в общината.
Възможно е двама наследници на равни части да плащат различен по размер данък, ако единият данъкоплатец е декларирал имота като основно жилище, а другият – не. На основание чл.11, ал.3, във връзка с чл.25 от ЗМДТ, ако жилището е основно за ползвателя, той плаща с 50% намаление. За целта обаче следва да декларира, че жилището е основно.
Има случаи, когато в данъчното имотът все още се води на името на починалия наследодател, предупреждава юристът. Тогава неговият наследник плаща целия данък, а не само своята част. При това положение данъкът за имота ще е на едно лице и няма да се дели на части между останалите наследници.
Наследникът може да плаща само своя дял, ако обяви в данъчното промяната на собствеността и декларира идеалните си части. Тогава вече ще плаща данък само за своята част, а за остатъка отговорност ще носят другите съсобственици.
При съмнение за несъответствие следва да се отиде на място и да се изиска декларация за имота. Така ще се установи от кого и как е бил деклариран, кои са описани за собственици и при какви дялове. Ако има разминавания, се подава коригираща декларация и данъкът се преизчислява.
Миткова обяснява, че коригиращата декларация може да бъде подадена по всяко време, за да се поправят грешно декларирани квадратури, конструкция на сградата, етажи, година на построяване и/или ремонт, застроена площ на земята и т.н. – все неща, от които зависи размерът на данъчната оценка.
 


Тагове: имот, данък
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990