EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конкурс за вина, ракии и винено бренди 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкурс за вина, ракии и винено бренди 2012

mail09:20 | 28.02.2012прегледи 452 коментарикоментари 0


И тази година във Виенския павилион на Международен панаир - Пловдив Националната лозаро-винарска камара проведе дегустации на вина, ракии и винено бренди, но за първи път „МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ВИНА, РАКИИ И ВИНЕНО БРЕНДИ". Конкурсът се стреми да осигури форум за международно признание на участващите производители. Достойната конкуренция, безпристрастните оценки на специалистите и обществената информираност са мощни средства за насърчаване и признаване на високото качество на отличените вина и спиртни напитки. В Конкурса участват вина, ракии и винено бренди с български и чуждестранен произход, произведени в съответствие с изискванията на Закона за виното и спиртните напитки или правилата на ЕС и съответстват на Международния кодекс за енологични практики на OIV.
Конкурсните мостри се представят в завършен търговски вид.
КАТЕГОРИИ
Конкурсните мостри и в двата конкурса се състезаваха за награди в една от следните категории:
(1). Бели сортови и купажни вина от последна реколта.
(2). Розови сортови и купажни вина от последна реколта.
(3). Червени сортови и купажни вина от последна реколта.
(4). Бели сортови и купажни вина от по-стари реколти.
(5). Розови сортови и купажни вина от по-стари реколти.
(6). Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти.
(7). Шумящи вина в подгрупите естествено пенливи /естествено искрящи/ и пенливи газирани /искрящи газирани/.
(8). Ликьорни вина.
(9). Вермути
(10). Винено бренди в три подгрупи в зависимост от средната възраст – до 7 години вкл., от 8 до 11 години и над 11 години.
(11). Гроздови ракии в подгрупи до 3 години вкл. и над 3 години, съответно от неароматни и ароматни сортове.
(12). Джиброви ракии.
(13). Плодови ракии.
ЖУРИ
Оценяването на пробите се извършва от дегустационни комисии, съставени от български и чуждестранни специалисти. В състава на всяка дегустационна комисия се включват 5 дегустатори, един от които е международен. Международните дегустатори които участваха тази година са: Томас Брандл – Германия (еножурналист и специалист по маркетинг на вината), Мариус Капсчински – Полша (еножурналист и търговец на вино), Мариане Романо – Швейцария (сомелиер и лектор по дегустация на вино), Маурицио Ферери – Италия (сомелиер и ресторантьор).

ПРАВИЛНИК
За провеждането на Международния конкурс Управителният съвет на НЛВК прие Правилник, който е в съставен в съответствие с изискванията на Международната организация по лозата и виното (OIV), както са представени в Стандарта на OIV за международните конкурси за вина и алкохолни напитки от грозде и вино, публикувани с Резолюция 332А/2009.
УЧАСТИЕ
По-малко на брой са подадените за дегустация проби тази година 315. Но за сметка на това фирмите участнички са с 25% повече от миналата година. За международно участие тази година подадоха проби 32 фирми (за сравнение - 24 фирми през 2011 г.). Международното участие беше 5% от общия брой проби, а страните-участнички – 4: Молдова, Румъния, Словакия и Италия.
Международен конкурс
Вино 253
Ракии 54
Бренди 8
НАГРАДИ
На Международния конкурс “Винария 2012” се присъждат следните награди, подредени в низходящ ред:
(1) За вина:
1. “Златен ритон”.
2. Златен медал и “Голям почетен диплом”.
3. Сребърен медал и “Почетен диплом”.
4. Бронзов медал и “Почетен диплом”.
(2) За ракии:
1. Голямо отличие за групата “Гроздови ракии”.
2. Златен медал и “Голям почетен диплом”.
3. Сребърен медал и “Почетен диплом”.
4. Бронзов медал и “Почетен диплом.
Всяка проба може да получи само една от тези награди.
Награждават се не повече от 30% от пробите за всяка от групите.

 
Паралелно с Международния конкурс се проведоха за 17 път и традиционните НАЦИОНАЛНИ ДЕГУСТАЦИИ НА ВИНА, РАКИИ И ВИНЕНО БРЕНДИ, на които се оценяват български вина и спиртни напитки в незавършен търговски вид и на които се определят носителите на годишните награди "Диплом".

Присъжда се голямата награда “Бъчвата на НЛВК”.
Национални дегустации
Вино 68
Ракии 10
Бренди -

РЕЗУЛТАТИТЕ
Тази година Дегустациите се проведоха в периода 20.02 -26.02. като част от съпътстващата програма на Винария 2012, организирана от Националната лозаро-винарска камара съвместно с Международен панаир - Пловдив. На традиционния бал "Нощта на златния ритон” ще се връчат отличията “Златен ритон", медалите и дипломите.
Резултатите от Международния и Националния конкурс “Винария 2012” ще се огласят публично на бала на Международната изложба за лозарство и винарство “Винария 2012”, в сп. “Лозарство и винарство”, в новото списание на НЛНК “BGWINE”, както и в средствата за масова информация.
Производителите на вина, спечелили отличия, имат право да отбележат това на бутилките със специален знак. Така консуматорите ще могат да се ориентират при избора си на напитки, а ценителите имат възможността да попълнят колекциите с нови фаворити.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048