EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конвергентната програма 2013-2016 одобрена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конвергентната програма 2013-2016 одобрена

mail11:00 | 19.04.2013прегледи 686 коментарикоментари 0


Правителството одобри Конвергентната програма (2013-2016г.) и актуализация за 2013 г. на Националната програма за реформи на Република България в изпълнение на стратегията „Европа 2020”.
Конвергентната програма е изготвена съгласно графика за провеждането на третия Европейски семестър – инициативата за предварителна координация на икономическите политики в ЕС. Тя очертава приоритети за придържане към дисциплинирана фискална политика, осигуряваща дългосрочна устойчивост на публичните финанси и ефективно насочване на публичните разходи към ускоряващи икономическия растеж дейности. Основни движещи сили на икономическия растеж ще бъдат политиките, насочени към подобряване на работата на публичните институции и на бизнес средата чрез въвеждане в кратки срокове на електронното управление, либерализация на енергийния пазар, реформи в образованието, осигуряващи качество на работната сила и по-висока адекватност между търсенето и предлагането на пазара на труда. Ускореното и целенасочено усвояване на средствата по европейските фондове в условията на фискални ограничения е друг съществен фактор за постигане на по-високи темпове на растеж.
Фискалните цели в средносрочен план остават насочени към запазване на устойчивата бюджетна рамка в контекста на ангажиментите на страната по линия на Пакта за стабилност и растеж. Макроикономическата прогноза, използвана при изготвянето на програмата, се базира на допускания за основни показатели на външната среда на Европейската комисия и Министерството на финансите на България, актуални към началото на март 2013 г. За периода 2013-2016 г. се предвижда умерено ускоряване на икономическия растеж между 1% и 3,4%.
В Конвергентната програма са представени също така мерки и политики, насочени към повишаване на събираемостта на приходите, борбата с контрабандата, данъчните престъпления и сивата икономика.
Националната програма за реформи (НПР) на България за 2013 г. е изготвена в съответствие с т. нар. „Европейски семестър“ и със заключенията на Европейския съвет по Годишния преглед на растежа за 2013 г. Тя акцентира върху изпълнението на мерките в отговор на специфичните препоръки на Съвета от 10 юли 2012 г.

Българското правителство запазва дефинираните в НПР (2011-2015 г.) национални цели в изпълнение на стратегия „Европа 2020“, като си запазва правото за тяхното преразглеждане в средносрочен план.
През 2012 г. акцентът в провежданите реформи беше поставен върху намаляване на сивата икономика и подобряване на данъчната събираемост, реформата в училищното образование, постигане на напредък в изграждането на електронното управление и предлагането на публични електронни услуги, както и намаляване на административната тежест и подобряване на контрола върху обществените поръчки.
През 2013 г. усилията ще бъдат насочени към либерализацията в сектор енергетика, стимулиране на заетостта, по-специално сред младите, чрез създаване на нови работни места и по-бързото устройване на работа на безработните, подобряване на социалните услуги за деца и възрастни, както и подкрепа на МСП и иновативни предприятия чрез улесняване достъпа до финансиране.
В три отделни части от програмата е представено изпълнението на специфичните към страната препоръки от 2012 г., напредъкът по изпълнение на националните цели по стратегия „Европа 2020“ и допълнителните мерки и реформи в областта на бизнес средата, инфраструктурата и цифровите технологии. Програмата съдържа информация относно използването на структурните и Кохезионния фондове в изпълнението на мерки за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, вкл. приоритетите относно програмирането на средствата по многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. в контекста на стратегия „Европа 2020“.
И тази година програмата е тясно обвързана с Конвергентната програма на Република България (2013-2016 г.) и заедно с нея директно ще адресират повишаването на конкурентоспособността на българската икономика, заетостта и устойчивостта на публичните финанси./Пресцентър МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg