EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Компромис по директива за отворените данни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компромис по директива за отворените данни

mail15:15 | 12.04.2013прегледи 315 коментарикоментари 0


Европейският парламент и страните членки договориха окончателния текст на директивата за отворените данни, което ще позволи бързото й приемане.
"Доволен съм, че тази директива ще окаже силен натиск за това, публичната информация да бъде широко достъпна. Така гражданите не само ще получават по-добри услуги, но и ще могат да следят внимателно работата на администрацията. За първи път в европейското законодателство се въвежда и изискването за отворен формат на данните, което ще даде силен тласък на отвореното управление", заяви Ивайло Калфин, който е докладчик на Европейския парламент.

През декември 2011 г. Европейската комисия предложи ревизия на европейската директива за повторното използване на събираната от обществени органи информация.

Определяна като нова златна мина в икономиката, от нея се очаква да създаде условията на бизнеса да търси нови приложения на данни, събирани от националните и регионални власти. Такива са информация за трафика, различни демографски статистики, метeорологични прогнози, гражданска информация, стопански данни и други. Чрез тях могат да се създават мобилни приложения, сайтове и други бизнесприложения, които ще позволят разкриването на десетки нови (предимно малки) фирми и на нови работни места. По-лесно ще стане електронното издаване на различни справки и документи. Допълнителният ефект от създадените нови бизнес възможности в ЕС се изчислява на 40 млрд. евро годишно.

В частност договореният между Европейския парламент, представян от Ивайло Калфин и страните членки компромис предвижда въвеждането на всеобщ достъп до свободно използване на публичната информация. Публичните власти, национални и регионални, ще бъдат задължени да публикуват в интернет в отворен, машинно-четим формат, събираната от тях информация. Предвижда се разширяване на обхвата на законодателството, което ще включва за първи път и обществените музеи, библиотеки и архиви. Директивата ще зададе по-ясни правила за ценообразуване на таксите, срещу които ще се предоставя информацията. Принципът на определяне на цените ще е, че тези такси не могат да надвишават разходите за възпроизвеждане и разпространяване на информацията, като само в изключителни случаи ще бъде допускано покриване на пълния размер на разходите.

Постигнатото споразумение по текста на директивата идва след няколкомесечна съпротива от страна на част от страните членки, които отказваха да приемат новите правила, ограничаващи цените на услугите, тъй като те ще намалят приходите на органите, разполагащи с данните. Според Ивайло Калфин обаче публичните органи не бива да събират такси, по-високи от разходите за разпространението на информацията, тъй като гражданите вече са платили за нея, чрез данъците, от които се издържат публичните органи. Аргументите, че освобождаването на информацията ще даде силен стимул за развитието на малкия и среден бизнес, в последна сметка надделяха, заяви Ивайло Калфин.

Предстои Европейският парламент да гласува ревизираната директива за повторната употреба на публичната информация.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048