EUR 1.9558
USD 1.6711
CHF 2.0898
GBP 2.2931
CNY 2.3301
you tube
mobile version

Германия: Безалкохолната бира може да спаси пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Безалкохолната бира може да спаси пазара

mail11:15 | 04.08.2025прегледи 97 коментарикоментари 0


Хората в Германия пият по-малко бира, от когато и да е било, като германските пивоварни са продали общо 3,9 милиарда литра алкохолна бира в страната и чужбина през първата половина на 2025 г., предаде ДПА. Става дума за най-ниската регистрирана цифра от 1993 г., откогато има налични статистически данни.

Това е спад от 6,3 на сто в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis). Подобни спадове са наблюдавани само през първите месеци на пандемията от коронавирус през 2020 г. и отново през втората половина на 2023 г. За първи път обемът на продажбите на бира пада под границата от 4 милиарда литра за шестмесечен период.

Продажбите на вътрешния пазар, които все още са малко под 82 на сто от общите обеми, са намалели с 6,1 на сто, докато износът е спаднал още по-рязко – със  7,1 на сто. 

Германската асоциация на пивоварите отдава този срив не само на демографските промени, но и на по-големите икономически предизвикателства.

"Лошият потребителски климат удря силно пивоварните, подобно на ресторантьорския сектор и продажбите на дребно", каза главният изпълнителен директор на асоциацията Холгер Айхеле. Той предупреди също, че новите тарифни споразумения на ЕС със САЩ биха могли допълнително да увеличат натиска върху износителите.

Светлина в тунела се вижда единствено благодарение на безалкохолната бира: данните показват, че миналата година в Германия са произведени 579 милиона литра , което е почти два пъти повече отколкото преди десетилетие, допълва ДПА.

Пазарният дял сега е 9 на сто и това означава, че скоро една на всеки 10 бири, сварени в Германия, ще е безалкохолна. Безалкохолните бири са особено популярни в хотелско-ресторантьорския сектор.

Според данни на "Колекс биър монитър" ( Kollex Beer Monitor), който анализира поръчките от ресторантьорската индустрия, една от всеки осем поръчани бири в германските ресторанти през първата половина на годината е била безалкохолна.

Югозападната част на страната, в която виното се радва на по-голяма популярност, заема водеща позиция в потреблението на безалкохолна бира: в провинциите Райнланд-Пфалц и Саар почти една от всеки четири поръчки е за безалкохолна бира.

Според Фолкер Кул, ръководител на пивоварната "Фелтинс" (Veltins), не бива да се надценява потенциала на безалкохолните бири, отбелязвайки ожесточената конкуренция в сегмента, допълва ДПА.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg