EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Компании от няколко сектора движат офисния пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Компании от няколко сектора движат офисния пазар

mail16:40 | 19.04.2011прегледи 794 коментарикоментари 0


През цялата 2010 година водещият мотив за търсене на офис площи е желанието за оптимизиране на разходи на наем, според анализ на GVA Sollers Solutions Търсенето е фокусирано върху малки (до 75 кв.м) и средно (до 200 кв.м) големи площи. Не липсват и клиенти търсещи по-големи офис пространства, като това са предимно представители на ИТ сектора и аутсорсинга. Продължава движението на наематели от стари административни сгради и апартаменти в центъра към модерните новоизградени бизнес локации. Докато през 2009 година преместванията са сравнително плахи, поради липсата на информация за пазара, то през 2010 година пазарът се активизира. Компаниите се възползват от намалените наемни нива и пристъпват към релокация на сегашните си офиси. Други фирми използват момента да предоговорят наемните нива на офисите си, а собствениците са склонни да направят отстъпка с цел запазване на част от приходите си.
Най-активни при търсенето и наемането на офис площи в столицата през 2010 са предимно компании от IT сектора, консултантски компании, телекомуникационни компании, фирми, занимаващи се с търговия на потребителски стоки, счетоводни и адвокатски къщи. Те търсят офиси с квадратура до 300 кв.м, с удобна локация за клиенти и служители, и с възможност за паркиране. Във Варна и другите областни градове се търсят офиси с квадратура до 150 кв.м, основно с цел оптимизиране на разходите и работния процес. Предпочитани са помещения както в новопостроените офис сгради, така в сгради със смесено предназначение, намиращи се в централните райони. През периода се наблюдава интерес от страна на инвестиционни дружества, желаещи да придобият офис сгради. Те инвестират във финансово ефективни проекти с добра локация и с наличие на определен процент на заетост.
Цени
Спадът в търсенето и голямото предлагане продължават да оказват натиск върху продажните и наемни цени на имотите в сегмента Това се усеща най-много в София и Варна, където е съсредоточен най-голям обем офис площи. Средно за 2010 офертните продажни цени в сегмента се понижава с около 18% спрямо края на 2009 година. Най-голямо е понижението на територията на София, където са ситуирани над 70% от всички модерни офис площи, съответно 28.05% за площи клас А и 9.84% - за клас В. Спадът на цените във Варна е в размер на 17.25 %. На пазара на наеми, офертните цени на офис площите клас А и В в София отчитат среден спад от близо 15% спрямо края на 2009 година. Най-съществено е понижението в периферните райони - 14.29%, където наемните нива варират от 4.5 до 5.5 евро на кв.м на месец Средните офертни наемни цени в централната част на столицата и офис дестинациите се движат в рамките на 8 -12 евро на кв.м. Наемните нива във Варна също отчитат спад средно с 16.6% спрямо 2009 година. През периода офертните наемни стойности на офис площите
клас А достигнаха нива близо 10 евро на кв.м на месец. В широкия център и периферните райони се предлагат площи от 4 до 8 евро на кв.м. На база клиентки проучвания в края на отчетния период считаме, че наемните нива на модерните офис площи са много близо или съвпадат с нивата на поносимост на бизнеса, и само голямото предлагане в сегмента може да продължи натиска на цените надолу.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg