EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко са азиатските капитали в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко са азиатските капитали в България?

mail18:05 | 07.02.2011прегледи 1876 коментарикоментари 0


Милена Шиякова

Азиатският бизнес е по-малко пострадал от глобалната икономическа криза и затова е нормално очакванията за инвестиционен интерес да бъдат насочени натам. В същото време обаче, за да привлечем азиатските капитали, България трябва добре да познава техните очаквания и нагласи, заяви в интервю за Economynews.bg Веселин Илиев, главен директор Международно икономическо сътрудничество Българска стопанска камара. Често българският бизнес допускагрешки при воденето на преговори и неправилно тълкува подадените сигнали.

Г-н Илиев, има ли инвестиционен интерес на азиатските страни към България?

Азия е по-малко пострадала от глобалната криза. Основателно вниманието да е насочено към азиатските инвеститори. Но не трябва да разглеждаме Азия като едно общо понятие. Бих разделил азиатските страни условно на няколко групи. В първата влизат Япония, Китай и Корея, втората – Индия, Иран, Пакистан. Турция не я включвам в настоящата дискусия. От Централна Азия е рано да очакваме инвестиционен поток.
Азиатският интерес към България може да бъде в две направления – достъп до суровини или достъп до пазар. България не е нито едното, нито другото. Има чисто финансови азиатски инвестиции, но те са много гъвкави. Това е както, когато някой би играл на борсата – днес си харесва тези акции, утре други. Ние имаме нужда и от такъв тип инвестиции – финансови. Но за нас са по-важни стратегическите инвеститори. Привличането на азиатския инвеститорски интерес към България е много сложна и трудна задача. Ние трябва да прилагаме индивидуален подход към тях. Азия не е едно общо понятие. Дори Китай не можем да приемаме като едно цяло. В Китай има например 55 националности, 25 провинции, множество диалекти...Тоест преди да пристъпим към изготвяне на стратегии за привличане на китайски инвеститори, трябва много добре да познаваме особеностите на страната и културата и да приложим индивидуален подход. В Азия много малко знаят за нас. България не им говори нищо. Но те харесват Европа и Европейския съюз. В техните представи Европа е място за живеене, а Америка – мястото за правене на пари. Всички държави, които принадлежат към ЕС се изкачват в техните очи. Тоест те имат позитивна емоционална нагласа към България като част от ЕС.

Към какви проекти проявяват интерес азиатските инвеститори?

Голяма част от азиатския бизнес проявява интерес към нашите инфраструктурни проекти. Те обикновено се интересуват от проекти с държавна подкрепа и държавни гаранции. Това обуславя интереса им към инфраструктурата. Повечето големи инвестиции от Азия, реализирани у нас, са насочени към проекти, в които има участие държавата, има държавна гаранция или приватизация. Примери за това са автомобилния завод в Ловеч и фабриката за диаманти в Разград. Китайските капитали у нас са насочени и в изграждането на соларни паркове, където също можем да видим гаранцията на държавата под формата на изкупуване на произведената електроенергия. В Разград китайска и българска компания изграждат изцяло нов завод за производство на плоско стъкло на мястото на някогашния завод "Диамант". Капацитетът на производството му е 600 тона на ден. Китайската фирма инвеститор е China Luoyang Float Glass Group. Вложенията възлизат на около 80 - 100 млн. евро. Заводът произвежда няколко вида плоско стъкло за бита, автомобилни стъкла, медицинско стъкло и стъкло за фотоволтаични панели. Технологиите са съвременни, а машините са производство на Siemens и водещи американски компании.
Електроцентралата край Ихтиман е с мощност 2 мВ. Паркът е построен на площ от 92 дка общинска земя, отпусната под аренда за 50 години от община Ихтиман. Инвеститор е "Бета парк" - дружество, специално създадено за целта, което е 90% собственост на "Полар-Уиском България" - смесено
дружество между "Полар фотоволтаикс" и "Уиском" - също китайска фирма с интереси в енергетиката.
Автомобилният завод край Ловеч е резултат от съвместна инвестиция на "Литекс мотърс" и китайската компания Great Wall.  Китайският автомобилен концерн планира да произвежда 4 модела от автомобилите си в България: Florid, Coolbear, Hover 5 и Wingle . Очаква се първоначално заводът да има годишен производствен капацитет от едва 1000 автомобила.

Какво е характерно за азиатския инвеститор, какво трябва да знаем за него?

Ролята на държавата е много важна за китайският инвеститор, защото йерархията за тях е от огромно значение. Много е важно да има някой, който е равен на този, който ще води преговорите и ще разговаря с ръководителя на тяхната делегация. Ние често отиваме неподготвени на преговорите. Виждаме допускане на грешки дори на най-високо държавно ниво. Важно е да се познава азиатската култура и азиатския стил на правене на бизнес. Някой незапознат с особеностите на азиатския бизнес може погрешно да разтълкува подадените сигнали. Например – техният отговор „може би” означава отказ. И когато българска делегация се върне от преговори и обяви, че има инвеститорски интерес в следствие на тяхното „може би”, ние олекваме в техните очи. Често срещаме некоректно тълкуване на техните реакции. Не си правим труда да научим какво за тях представлява интерес и да им го предложим.

Статистика

Инвестиции от Азия в България /по географски регион/ за Q3 2010

Китай               0.4 млн. евро
Индия              0.1 млн.евро
Япония           2.7 млн. евро
Южна Корея 5.4 млн.евро


Инвестиции за периода 1998 - 2009 година

Китай                 11 млн.евро
Индия                5.5 млн.евро
Сингапур         12.7 млн.евро
Тайланд            0.1 млн.евро
Малайзия         0.2 млн.евро
Индонезия       1.1 млн.евро
Виетнам            1.0 млн.евро

Данни:БНБ

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145