EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой иска да строи в Карадере?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой иска да строи в Карадере?

mail09:15 | 21.03.2014прегледи 1817 коментарикоментари 0


bivol.bg

Документ от Търговския регистър показва собствениците на "Мадара Юръп". "Мадара Бългериън Пропърти Фънд" обаче не е длъжна да декларира крайните си собственици физически лица по закона "Пеевски".
Фирмата "Мадара Юръп" (бивша "Мейфеър груп"), която иска да застроява Карадере с комплекс, проектиран от Норман Фостър, партньор на Георгий Станишев, получи насърчение от държавата като приоритетен инвеститор. Това предизвика мощен протест на природозащитниците, които настояват всички строежи в защитените територии да бъдат категорично забранени.
Справка в Дакси показва, че "Мадара Юръп" има капитал от 50 000 лв. и е собственост на офшорката "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид". Фактическата собственост обаче е доста добре укрита и тъне в мъгла дори след като се приложи новия закон против офшорките, написан от скандалния депутат Делян Пеевски.
Според отговор на "Мадара Юръп" до в. "Капитал" от май 2013 г. дружеството е създадено от два английски инвестиционни фонда ("Рейнбоу Малта" и "Мадара Бългериън Пропъртис Фънд"), в които влизат "като инвеститори английски финансови институции, пенсионни фондове и богати частни инвеститори".
В началото на 2013 Комисията за финансов надзор публикува отрицателно становище за предложението "Мейфеър груп" да изкупи 100% от капитала на „Бляк Сий Инвестмънт Тръст“ ЕАД за близо 20 млн. евро. Комисията констатира, че "Мейфеър" има само 31 хил. лв. От решението е видно, че "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид" "притежава значително участие в "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид", а също така регистрираната в Джърси "Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимитид", има "значително участие в "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид". Фирмата обаче не е посочила по-конкретни данни за "значителните участия" на едната и другата офшорка.
Към средата на 2013 структурата на собствеността се променя и остава същата до днес: "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид" (регистрирана на Британските Виржински острови с управител от англонормандския остров Гърнси), притежава 809 акции по 1 лира от капитала на "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид", а регистрираната в Джърси "Мадара Бългериън Пропъртис Фънд" притежава само една акция от една лира - това е видно от документ депозиран в Търговския регистър на 07 юли 2013.
Според обявените на 18 март т.г. данни в Търговския регистър крайните собственици на "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид" са британските граждани Франсиен Гейл Уикъм, Юън Гейл Шорт, Найджъл Върнон Шорт, Луиз Елизабет Шорт, Марк Джон Дейвис, Сара Джанет Дейвис, Пол Райли и Никълъс Дейвид Гъливан.
Крайни собственици на "Мадара Бългериън Пропъртис Фънд" не са обявени. От минали прессъобщения на фирмата се разбира, че президент на фонда е Тимоти Чадуик, а инвестиционнен съветник за проектите в България е "Мадара Кепитъл", фирма регистрирана в Обединеното Кралство.
Англичаните с фирми за уиски и хотелиерство, но не и стотина милиона
До момента Биволъ успя да открие в британския търговски регистър данни за Никълъс Дейвид Гъливан (Nicholas David Gallivan) и Найджъл Върнон Шорт (Nigel Vernon Short). Издирването на останалите богати англичани продължава.
Никълъс Дейвид Гъливан е директор на фирмите: Browns Hotel (Laugharne) Limited, Scarlets Regional Limited, Redi 256 Limited и на ръгби клуба Llanelli Rfc Limited, който е собственост на Scarlets.
От тях единствено Scarlets Regional Limited е по-значителна с близо 8 млн. лири оборот през 2012 г. Найджъл Върнон Шорт също е директор на тази фирма, но двамата с Никълъс Гъливан нямат акции в нея.
Освен това Никълъс Дейвид Гъливан и Найджъл Върнон Шорт (Nigel Vernon Short) са директори на фирмата Redi 256 Ltd, в която Найджъл Шорт има половината от акциите. Оборотът на тази фирма обаче не е впечатляващ.
Найджъл Шорт е мажоритарен собственик с 69.92% (2,533,675.00 лири) на The Welsh Whisky Company Limited, която има печалба от 3,792,851 лири за 2013 г.
Той е едноличен собственик и на капитала на Browns Hotel (Laugharne) Limited, който възлиза на 350 000 лири.
От всички англичани само Пол Райли и Никълъс Гъливан имат участие в управленията на дружества у нас. Пол Райли е представител и член на УС на "Бългериан Пропърти Инвестмънт Тръст" ЕАД и "Бляк Сий Инвестмънт Тръст", а Никълъс Дейвид Гъливан е член на надзорния съвет и в двете дружества, които са еднолична собственост на същата офшорка "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид".
"Бългериан Пропърти Инвестмънт Тръст" и "Бляк Сий Инвестмънт Тръст" влизат в обединението КАМЧИЙСКИ ПЯСЪЦИ-ПЧЕЛНИК-ШКОРПИЛОВЦИ-ОБЗОР заедно с Община Бяла, Община Аврен, Кметство Обзор, Община Горни Чифлик и други фирми инвеститори с апетити да строят в защитени зони на брега южно от Варна.
"Бългериан Пропърти Инвестмънт Тръст" има 33 551 227 лв. депозиран капитал, а БЛЯК СИЙ ИНВЕСТМЪНТ ТРЪСТ е депозирало 8 912 704 лв. Очевидно това са и дружествата, през които ще минат парите за проекта за 100 млн. евро, тъй като самата "Мадара Юръп" се кредитира от "Бългериан Пропърти Инвестмънт Тръст", сочат документи от Търговския регистър.
Българите в двете дружества са Георги Петров Тодоров, който е съсобственик на фирмата за бързи кредит "Варна Кредит Груп", Сава Николов Събев, собственик на няколко консултантски фирми и счетоводителят Ангел Калев Донев.
Загадката "Мадара"
Очевидно е, че инвестицията за над 100 млн в проекта за застрояване на Карадере няма как да дойде само от изброените по-горе "богати англичани", обявили се за собственици на "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид". Ще се разчита на пари от фонда "Мадара Бългериън Пропъртис Фънд" регистриран в Джърси. За това говори и фактът, че в публичното пространство неговият директор Тимоти Чадуик се представя като основния инвеститор и говорител на проекта.
Защо крайните собственици на "Мадара Бългериън Пропъртис Фънд" не са обявени съгласно закона "Пеевски" (Чл.3.13)? По смисъла на този закон англо-норманските острови не се явяват офшорки, тъй като не попадат в определението "Юрисдикции с преференциален данъчен режим".
Известно е, че именно Джърси, Гърнси и остров Ман са едни от предпочитаните дестинации за укриване на реалната собственост върху активи. В Джърси например е скрита собствеността на ТВ7, която официално се води на английската "Алегро Кепитал".
Биволъ се сдоби с актуален списък с акционерите на "Мадара Бългериън Пропъртис Фънд", която разполага с 60 484 351 евро капитал. Сред акционерите откриваме двама българи, чието участие е по-скоро скромно: Иван Ненов от София с 31 668 евро и Христо Манев от Варна, който на 9 декември 2013 е записал акции за 263 158 евро.
В списъка най-интересни са едрите акционери като Citifriend Nominee, Credit Suisse Client Nominees (UK) и регистрираната в Британските виржински острови Moran Trade & Investments. Тези финансови инструменти са създадени именно за прикриване на реалните инвеститори и никак не улесняват намирането на крайните собственици в тази многослойна офшорна схема. Биволъ обаче ще се постарае да ги освети доколкото е възможно в продължението на това разследване.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg