EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайски балон за 1 млрд.лв. във ВЕЦ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайски балон за 1 млрд.лв. във ВЕЦ?

mail07:15 | 09.12.2013прегледи 2221 коментарикоментари 0


НЕК съобщи за подписан договор за присъединяване на вятърна електрическа централа към електроенергийната система, който не обвързва България със задължително изкупуване на електрическа енергия на преференциална цена и не оказва влияние върху разходите за електрическа енергия на потребителите.
Договорът е сключен на 5.12.2013 г. с участието на китайски инвеститор и добиваната енергия ще се продава на пазарен принцип на свободния пазар, като търсенето и намирането на пазар остава ангажимент единствено на инвеститора, уточнява НЕК в специално съобщение.
Планираните инвестиции са за над 1 млрд. лева. и включват изграждането на подстанция и съпътстващата парка електрическа мрежа, която инвеститорът безвъзмездно ще предостави на собственика на електропреносната мрежа. В държавния бюджет се предвижда да постъпят над 100 млн.лв. под формата на данъци и такси при вноса на техническото оборудване. Допълнително още 5,4 млн.лв. ще постъпят в общинските бюджети в Североизточна България, където се предвижда изграждането на ВЕИ парка. За своя сметка фирмата инвеститор ще рехабилитира и част от съществуващата в района общинска пътна инфраструктура и ще изгради над 200 км общински пътища, които ще предостави на общините за безвъзмездно ползване. В процеса на изграждане и експлоатация на ВЕИ парка ще бъдат ангажирани над 750 души, акцентира НЕК.

Българска ветроенергийна асоциация изразява дълбоко съмнение в действителната реализация на обявения от НЕК проект, става ясно от отворено писмо на асоциацията. Ето какво още се отбелязва в писмото:
"Дори при сега действащите „преференциални” цени за изкупуване на електроенергия от вятър в България, всички сериозни инвеститори са замразили инвестиционните си намерения. Липсата на каквато и да било предвидимост на регулаторните условия в сектора за възобновяема енергия отблъсква от нашия пазар не само нови инвеститори, но и такива, които вече са направили вложения тук и имат действащи ветроенергийни централи. С всички наложени до момента ограничения на производители на вятърна енергия: цена за достъп до мрежата, такса върху приходи, ограничения в работни часове, участие в балансиращ пазар и, не на последно място, постоянното ограничаване на производството поради недостатъчен капацитет на мрежата в Североизточна България – на практика инвестициите в този сектор се оказват губещи. Имайки предвид ветровия потенциал в България, използването на китайски технологии не би предоставило каквото и да било икономическо предимство в сравнение с технологиите на други производители на вятърни турбини, които вече работят тук. Всякакви допълнителни ангажименти за изграждане на електропреносна мрежа и нейното безусловно преотстъпване на Електроенергийния системен оператор/НЕК изглеждат, меко казано, проява на доста странна икономическа логика.
Поради това, Българската ветроенергийна асоциация настоява НЕК и Министерството на икономиката и енергетиката да отговорят публично на следните въпроси:
1. Коя е компанията, посочена като китайски инвеститор, какви референции има тя за опита си в реализацията на крупни инвестиционни проекти и каква е причината нейното име да не бъде публично обявено?
2. Какви мощности са предвидени да бъдат присъединени и къде?
3. Налични ли са всички предвидени от законодателството разрешителни документи по проекта и направена ли е обстойна проверка за евентуални нередности?
4. Как възнамерява НЕК да осигури баланса и сигурността на електропреносната мрежа при присъединяване на подобен мащабен проект при положение, че ДКЕВР е обявила невъзможност за присъединяване на нови проекти, именно поради липса на капацитет и възможност електропреносната мрежа да поеме подобен товар?
5. Съгласувани ли са предвидените мощности за присъединяване с ЕСО и ДКЕВР?
6. По какъв начин са изчислени обявените 100 млн. лева приходи от проекта за държавния бюджет?" /статията е обновена/

 

 


Тагове: ВЕЦ, Китай
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg