EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайска делегация в АЕЦ "Козлодуй"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайска делегация в АЕЦ "Козлодуй"

mail13:30 | 15.07.2014прегледи 907 коментарикоментари 0


Китайският посланик в България Н. Пр. Уей Дзинхуа посети АЕЦ “Козлодуй”, като заедно с него бяха ръководители на държавните корпорации SNPTC (State Nuclear Power Technology Corporation) и SNPEC (State Nuclear Power Engineering Corp., Ltd.), на института SNERDI (Shanghai Nuclear Engineering Research and Design Institute). Те бяха придружавани от Стефан Витлиянов – главен експерт инфраструктура, отдел “Сигурност” в Български енергиен холдинг ЕАД, и Валерия Тошева – експерт в отдел “Електроенергийни проекти”, БЕХ ЕАД.
Изпълнителният директор на централата Иван Генов отбеляза, че това е първото посещение в АЕЦ “Козлодуй” на китайска делегация от толкова високо ниво, и подчерта: “Ние следим с огромен интерес развитието на ядрената енергетика в Китай, където в момента се изграждат много нови ядрени централи и където предстои да бъде въведен в експлоатация първият реактор AP-1000”. Негово Превъзходителство Уей Дзинхуа изрази надежда, че това посещение ще допринесе за сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между двете страни и припомни, че добрите отношения между Китай и България имат 65-годишна история.
В момента в Китай се експлоатират 20 ядрени енергоблока, други 28 са в процес на изграждане, каза Гу Джун, президент на SNPTC. Това, че блоковете са от различен тип, е огромно предизвикателство и в същото време възможност за комуникация с различни страни в сферата на ядрената индустрия, допълни Гу Джун.
Делегацията посети командната и машинната зала на пети енергоблок.
 


Тагове: делегация, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg