EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Китай няма да строи в АЕЦ "Черна вода"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай няма да строи в АЕЦ "Черна вода"

mail08:06 | 16.06.2020прегледи 799 коментарикоментари 0


Румъния прекрати споразумение с китайската компания CGN (China General Nuclear Power) за изграждане на два нови блока на АЕЦ "Черна вода" /намиращ се на 100 км от българския град Силистра/ на фона на нарастващо недоверие към китайските инвестиции в Европа, предаде АФП.

На заседание в Букурещ акционерите на компанията "Нуклярелектрика", в която румънската държава има мажоритарен дял, официално прекратиха този проект за сътрудничество, одобрявайки искане в този дух на министерството на икономиката.

Те "възложиха на управителния съвет да предприеме стъпки с оглед прекратяване на преговорите с CGN и на юридическите следствия" на документите, подписани досега с китайската компания, посочи "Нуклярелектрика" в съобщение до борсата в Букурещ.

Румъния ще трябва да търси други инвеститори за разширяване на единствената си атомна електроцентрала, отбелязва АФП.

АЕЦ "Черна вода" е проектирана за пет реактора. Трети и четвърти реактор са изградени съответно на 15 и на 14 процента, но строежът им е замразен от 1992 г. За изграждането им е необходима инвестиция от 6 милиарда евро.

Китайската компания CGN бе единствен кандидат за изграждане на 3 и 4 блок на АЕЦ "Черна вода" на търг, обявен от Букурещ през 2014 г. "Меморандум за разбирателство" бе подписан през 2015 г. от двете компании. Румъния подписа споразумение с китайската компания CGN в края на май 2019 г., съгласно което изграждането на реакторите щеше да се финансира с китайски кредит.

През лятото на 2019 г. САЩ включиха китайската CGN в списъка на компании, които представляват потенциална заплаха за националната сигурност.

На този фон румънският министър на икономиката, енергетиката и бизнеса Вирджил Попеску бе заявил в края на май, че проектът за разширяване на атомната централа трябва да бъде осъществен в партньорство със страни от ЕС или НАТО.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860