EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Китай: Най-слабото тримесечие за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Най-слабото тримесечие за икономиката

mail18:45 | 20.10.2021прегледи 650 коментарикоментари 0


Растежът на китайската икономика се е забавил до 4,9 процента на годишна основа през третото тримесечие, което е най-бавният растеж за годината, предадоха световните агенции.

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай се повиши с рекордните 18,3 процента, а през второто - със 7,9 процента.

Общо от януари до септември растежът е 9,8 процента.

След като преодоля пандемията от коронавирус, китайската икономика първоначално се възстанови силно. Напоследък обаче икономисти предупреждават за цяла поредица фактори, които могат да окажат негативно влияние върху втората по големина икономика в света и чуждестранните компании, които правят бизнес там. Сред тях е недостигът на енергия, който вече принуди някои промишлени компании да свият производството си през последните седмици.

Проблемите в енергетиката вероятно ще се задълбочат с приближаващия зимен сезон и ще продължат поне до март, предупреди председателят на Търговската камара на ЕС в Китай Йорг Вутке.

Анализатори очертават като риск и кризата около силно задлъжнелия строителен предприемач Евъргранд (Evergrande), отбелязвайки, че проблемите на гиганта в сектора на недвижимите имоти оказват натиск върху финансовия пазар и пазара на недвижими имоти в страната.

Отчетено на тримесечна основа, нарастването на БВП през месеците юли-септември се е забавило до едва 0,2 процента след повишението с 1,2 процента в периода aприл-юни.

Другите икономически данни за Китай, публикувани днес, са смесени.

Промишленото производство е нараснало с 3,1 процента през септември на годишна основа след растежа с 5,3 процента през август.

Продажбите на недвижими имоти са нараснали с 4,4 процента след повишението с 2,5 процента през август.

Строителството - сектор, в който работят милиони китайци, също се забавя, след като регулаторите принудиха предприемачите да намалят зависимостта си от кредити.

През септември растежът в продажбите на дребно се е забавил до 4,4 процента на годишна основа спрямо 16,4 процента за първите девет месеца на годината.

Инвестициите в недвижими имоти, заводи, жилища и други трайни активи са нараснали едва с 0,17 процента миналия месец спрямо 7,3 процента за първите девет месеца на 2021 година.

Продажбите на автомобили на най-големия пазар за световното автомобилостроене през септември са се свили с 16,5 процента на годишна основа, сочат данни на Китайската асоциация на автомобилостроителите. Според организацията производството в сектора е било нарушено от недостига на чипове.

Вносът, който е важен показател за вътрешното търсене, е нараснал със 17,6 процента през септември, но това е едва половината от растежа през предходния месец, когато повишението бе 33 процента на годишна основа.

Забавянето на икономиката засилва натиска върху Пекин да стимулира икономическата активност като отслаби контрола върху кредитирането и да увеличи държавните разходи. Експерти предупреждават обаче, че дори това да се случи, активността ще отслабне още, преди мерките да окажат ефект.

Китайските власти се опитват да пренасочат икономиката към по-стабилен растеж, основан на вътрешното потребление вместо на износа и инвестициите, и да намалят финансовите рискове./business.dir.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888