EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК:ЧЕЗ Електро ограничава потребителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК:ЧЕЗ Електро ограничава потребителите

mail12:45 | 17.05.2013прегледи 483 коментарикоментари 0


Според Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наемателите на недвижима собственост трябва да сключват самостоятелни договори с енергийните предприятия. КЗК е приела с решение становище за оценка за съответствието с правилата на конкуренцията на Общи условия за договорите за продажба на електрическа енергия на "ЧЕЗ Електро България", съобщават от комисията.
Производството пред КЗК е образувано по самосезиране във връзка с постъпил сигнал от гражданин, че съгласно текст на Общите условия на "ЧЕЗ Електро България" енергийното предприятие изисква от собствениците на недвижими имоти поемане на солидарна отговорност с наемателя за дължимите от последния суми като условие за откриване на партида на името на наемателя и снабдяването му с електрическа енергия.
При осъществяване на стопанската дейност на електроразпределителните предприятия рационалното потребителско поведение представлява единственият пазарен коректив, който може да гарантира конкурентно поведение на доставчиците на тези услуги, посочват от КЗК. Според комисията правната уредба в енергийния сектор следва да предоставя гаранции за ефективно потребителско поведение, което да оказва дисциплиниращо влияние върху енергийните предприятия.

От КЗК посочват, че поемането на солидарна отговорност между собствениците на недвижими имоти и техните наематели поражда противоправно и необосновано ограничаване на възможността на потребителите да оказват дисциплиниращо пазарно въздействие върху енергийните предприятия. Ограничаването на наемателите като потребители на електрическа енергия да сключват самостоятелни договори с енергийното предприятие, както и липсата на действащи правни възможности за сключване на индивидуални договори за доставка на енергия, в които да се предвидят отклонения от общите условия, противоречи на модела на конкурентния пазар, смятат от КЗК.
Според КЗК ДКЕВР е в позицията да направи преглед на общите условия на всички електроснабдителни предприятия в страната, за да установи дали има подобни разпоредби. В решението на КЗК се посочва, че няма правна пречка наемателите на недвижими имоти, въпреки че не притежават вещни права върху тях, да бъдат считани за потребители на електроенергия и съответно да сключват самостоятелни договори с енергийните предприятия. КЗК счита, че е препоръчително тази възможност да бъде изрично предвидена в нормативната уредба. От КЗК посочват още, че компетентните органи трябва да променят или отменят този текст от Общите условия за договорите за продажба на електрическа енергия на дружествата.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189