EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК се разгневи на големи вериги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК се разгневи на големи вериги

mail15:48 | 14.05.2009прегледи 1139 коментарикоментари 0


Commission2Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени нарушения по чл. 15, ал.1 от ЗЗК и чл.81 от ДЕО, изразяващи се в забранени вертикални споразумения срещу копании. Между тях са  "Метро Кеш & Кери" "Билла България" , "Кауфланд България",  "Пикадили" АД и други.

Производството е образувано по повод постъпили сигнали от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), както и въз основа на собствени анализи на КЗК, за наличието на забранени вертикални споразумения и антиконкурентни практики, налагани от големите търговски вериги спрямо доставчиците на храни и бързо оборотни стоки.

Посочените от КРИБ търговски практики са констатирани в редица документи на институциите на ЕС. В тях Европейската комисия и държавите членки се задължават да предприемат конкретни мерки за идентифициране и коригиране на всички видове потенциални антиконкурентни практики, които водят до изкривяване на пазара и неравномерно разпределяне на маржа, по веригата производство - предлагане на хранителни стоки на дребно. Подобни практики, които нарушават конкуренцията и изкривяват пазара са във вреда и на потребителите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039