EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК не поддържа промяна в ЗОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК не поддържа промяна в ЗОП

mail14:30 | 19.10.2012прегледи 643 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията изготви становище по искане на Министерски съвет във връзка с предложение на МОСВ относно необходимостта от изменение и допълнение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки при обжалването на процедурите. Според МОСВ режимът на обжалване удължава срока за сключване на договори с изпълнители до над 6 месеца. Предложението предвижда при обжалване на процедури за обществени поръчки, финансирани по оперативни програми на ЕС, да се въведе изискване за предоставяне на обезпечения.
КЗК счита, че изискването да се предостави депозит при упражняване правото на жалба не може да изпълнява функцията на „гаранция, че е налице действителен правен интерес по конкретната процедура”. Въвеждането на допълнително изискване от финансов характер по отношение на жалбоподателите би представлявало за тях допълнителна нормативна бариера за оспорване на незаконосъобразни актове на възложители по ЗОП.
Комисията намира, че поставянето на допълнителни законови бариери пред надлежното упражняване на правото на жалба, както и санкционирането на жалбоподателите, които са упражнили това свое право, не намира опора нито в Конституцията на РБ, нито в правото на ЕС в областта на обществените поръчки.  КЗК счита, че забавянето на процеса по усвояване на средствата от европейските фондове не е обусловено от правната уредба на обжалването на процедурите по ЗОП, поради което възможното решение на този констатиран проблем не следва да се търси в евентуалното изменение и допълнение на ЗОП в тази му част. Гарантирането на законосъобразно протичане на процедурите по оперативни програми следва да е приоритет не само за възложителите – бенефиценти по програмите, но и за държавата в лицето на Управляващите органи по съответните програми, доколкото установените впоследствие нарушения се коригират с финансови санкции.
Според КЗК разглежданото изменение и допълнение на закона не е от естество да доведе до постигане на поставената цел на вносителя на законопроекта, поради което същото се явява несъответна и непропорционална мярка на законодателна инициатива. Комисията споделя становището, че действащата редакция на ЗОП предоставя ефективен механизъм за осъществяване на контрол за законосъобразност на актовете на възложителите по ЗОП и е хармонизирана с Директива 2007/66/ЕО с оглед повишаване ефективността на процедурите за преразглеждане при възлагане на обществени поръчки.

 


Тагове: КЗК, ЗОП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg