EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК глоби общински предприятия в Плевен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК глоби общински предприятия в Плевен

mail09:45 | 09.05.2013прегледи 1117 коментарикоментари 0


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи имуществена санкция на община Плевен от 23 763 лева, съобщиха от комисията. Причината е злоупотреба на две общински предприятия - "Жилфонд" и "Център за градска мобилност", с господстващо положение. Производството е образувано по искане на "Хеброс Бус" ООД, Пловдив.
КЗК е изследвала дейността на община Плевен и двете предприятия във връзка с управлението на Автогара "Плевен". Единствената автогара в града е притежание на общината и се управлява от нея чрез "Жилфонд" - до 3 април 2012 г., и от "Център за градска мобилност" - от 3 април досега. На съответния пазар те са единствените предприятия, които предоставят автогарови услуги.

Двете дружества са налагали необосновано високи такси за автогарови услуги, в резултат на което определени превозвачи сабили привилегировани спрямо други. Методиката за изчисляване на автогаровите услуги в Плевен разкрива силен дисбаланс при определяне на крайните цени, които дължат различите превозвачи, има драстични разлики в дължимите суми за дългите и късите курсове, констатират от комисията. КЗК смята, че цената на услугата "тръгване от сектор" не трябва да зависи от дължината на курса, тъй като себестойността на услугата, която автогарата предоставя, е идентична. В случая, при дългите маршрути се постига норма на печалба в хиляди, докато при късите се формират цени под себестойността на услугата. Освен това се засягат и интересите на потребителите, тъй като се повишава цената на билетите.


 


Тагове: Плевен, КЗК, глоба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037