EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Калфин с предложение за НОИ & Сребърния фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Калфин с предложение за НОИ & Сребърния фонд

mail13:40 | 16.01.2015прегледи 1357 коментарикоментари 0


Вноските за втора пенсия на хората, които изберат да ги прехвърлят в НОИ, да се трупат в Сребърния фонд. Тази идея бе потвърдена от вицепремиера Ивайло Калфин след първите политически консултации по пенсионната реформа. Парламентарно представените партии и социалните партньори ще обсъждат конкретни параметри от реформата всеки вторник.

В изработването на цялостния пенсионен модел е обсъден размерът на осигурителните вноски, минималните и максималните осигурителни прагове. Може ли да се стигне до увеличаване на осигуровките, според вицепремиера Ивайло Калфин:

Ниските пенсионни вноски означават високи данъци. В момента пенсионната система се издържа от данъци - 53 процента, така че увеличаването на пенсионните вноски освобождава тези, които плащат данъци.

Конкретно въпросът за прехвърлянето на вноските за втора пенсия в НОИ и връщането им обратно в частен фонд не е обсъждан. Калфин гарантира, че дефицитът в НОИ няма да бъде запълнен с парите за втора пенсия:

Даже и някой да си мисли, че идеята е да се пренасочат пари от частните пенсионни фондове към НОИ и да се похарчат, това не решава трайно въпроса, това го решава за една година, но не е това идеята. Даже идеята е, ако се прехвърли в такива фондове, те да бъдат максимално гарантирани, включително и с възможност да влязат в Сребърния фонд, който не е в разходите на НОИ, той е в резерв и се управлява от БНБ.

До края на март може да се стигне до политическо съгласие, но не и да се разпишат законодателните текстове по пенсионната реформа и да бъдат приети в парламента.

Междувременно, Ивайло Калфин заяви, че застава зад пенсионна система, която след 20-25 години ще доведе до пенсии, които са поне 70 процента от дохода. Министърът на труда и социалната политика участва в среща с представители на парламентарните групи в Народното събрание. Калфин е запознал депутатите с експертния материал за промени в пенсионната система, разработен от предишното правителство и от служебния кабинет. Материалът на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система беше предаден на министър Калфин от служебния социален министър Йордан Христосков. Документът, разработен от експерти, ще е базата, върху която ще се водят преговори.

Източник: БНР, БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg