EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво предстои след Brexit?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво предстои след Brexit?

mail15:07 | 24.06.2016прегледи 970 коментарикоментари 0


Британският референдум не задейства автоматично излизането от ЕС и затова някои коментатори допуснаха, че депутатите може просто да решат да пренебрегнат или да забавят процеса. Но наистина ли могат да го направят? "От гледна точка на правната теория това е възможно. Но на практика е абсолютно невъзможно", каза Алън Ренуик, заместник-ръководител на катедрата по конституционно право в Юнивърсити колидж Лондон.

Пътят, който предстои

Резултатът ще предизвика нова поредица от преговори с цел Великобритания и ЕС да намерят начин да разделят икономиките си, които са тясно свързани, откакто Обединеното кралство стана член на 1 януари 1973 г. Така както е формулиран член 50 от Договора за Европейския съюз, преговорите вероятно ще продължат поне две години, но е възможно да траят и по-дълго, стига всички останали 27 държави членки да са съгласни. Но часовникът ще започне да отброява оставащото време на Великобритания в ЕС, едва когато Обединеното кралство уведоми ЕС, че иска раздяла - а някои от лагера за излизане заявиха, че това няма да стане преди 2018 г. Въпреки това ЕС може и да не се съгласи с варианта за отложено излизане.

"Преговорите на Обединеното кралство с ЕС ще са трудни, тъй като европейските лидери няма да искат да създават прецедент за лесно излизане, който да бъде използван от други страни, желаещи да преразгледат статута си, като например Дания", заяви Хауърд Арчър от компанията за изследвания Ай Ейч ЕС. Каквото и да стане, ЕС ще се сблъска с проблеми. Наред с икономическите беди, проблемите с Гърция и неспособността да бъде постигнато единомислие как да бъде овладяна извънредната ситуация с бежанците Брекзитът ще задълбочи екзистенциалната криза на Европа.

Информацията е на БНТ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg