EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Какво постигна моделът ИКЕМ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво постигна моделът ИКЕМ?

mail14:10 | 27.12.2018прегледи 676 коментарикоментари 0


Споразумение за сътрудничество за развитие на професионалното образование и обучение в сферата на електрическата мобилност подписаха Министерството на образованието и науката и Индустриален клъстер „Електромобили“ – ИКЕМ. Целта на споразумението е активизиране на връзките между бизнеса, средното, висшето и професионалното образование и обучение в областта на електрическата мобилност, и постигане на оптимална координация при взаимодействието между двете страни в тази насока.

Три са ключовите направления на съвместна дейност:

  Методическа обезпеченост на професионалното образование и обучение в областта на електрическата мобилност, вкл.: съвместно разработване и актуализиране на Държавните образователни стандарти по професии в сектор „Електрическа мобилност“, разработване на учебните планове и програми в сектора, оптимизиране на организацията на системата за кредити в сектор „Електрическа мобилност“, създаване на система за проследяване реализацията на обучаемите на секторен принцип;

    Подобряване на качеството на учебния процес чрез: разработване на учебни и изпитни програми и материали, организиране на програми за квалификация и преквалификация на преподавателите и наставниците, участие на бизнеса и висшите училища в учебния процес, развитие на материално-техническата база, осъществяване на дейности по кариерно ориентиране, организиране на състезания и изложения, и др.;

    Съвместно участие във формите на европейско сътрудничество, вкл. партньорство по проектни дейности по програма „Еразъм+“, създаване на партньорска мрежа и център за върхови постижения, организиране на регионални центрове по компетентност.

През 2017 г. ИКЕМ инициира и успешно реализира първия етап от секторен модел за професионално образование и обучение, в който бяха привлечени като партньори Центърът за професионално обучение при Българската стопанска камара, седем професионални гимназии, четири университета и фирми, предлагащи работни места в сферата на електрическата мобилност.

Моделът ИКЕМ е създаден на основата на точно разпределени ангажименти на страните, както следва:

 Университетите обезпечават обучението на преподаватели за професионалните гимназии и центровете за професионално обучение, въвеждат магистърски и бакалавърски програми по електрическа мобилност и осъществяват научно-развойна дейност в тази сфера;

Професионалните гимназии предоставят обучения за професионална квалификация по направление „Електрическа мобилност“ за ученици и възрастни, по стандартизирани учебни програми. Освен това, те имат ангажимент за създаване на нови учебни програми и курсове за ученици, възрастни и преподаватели. Тяхна отговорност е и стандартизирането на материалната база (обзавеждане, консумативи и инструменти), необходима за адекватното обучение и образование.

Центърът за професионално обучение при БСК осъществява професионална квалификация на лица над 16 години по професия „Техник по транспортна техника“ -специалност „Електрически превозни средства“, и професия „Монтьор на транспортна техника“ - специалност „Електрически превозни средства“. Центърът прилага специализирани учебни програми и курсове за електрическа мобилност, и провежда обучения по заявка на отделни работодатели.

 Търговските дружества реализират на практика системата на дуално обучение, като осигуряват работни места и заетост на завършилите различните специалности по програмите за електрическа мобилност, предоставят възможности за стажуване и за специализация, и осигуряват съвременната материална база.

Постигнати резултати

До момента по Модела ИКЕМ са обучени 20 преподаватели и са разкрити паралелки по „Електрически превозни средства“ в пет професионални гимназии, в които са обхванати 168 ученици. Има готовност пет центъра за професионално обучение да стартират курсове по части от професиите „Техник на ЕПС“ и „Монтьор на ЕПС“.

 

Благодарение на подписаното между ИКЕМ и „ВИФИ България“ (обучителна организация на Австрийката индустриална камара), провежданите курсове по ЕПС са със защитен сертификат.

 

По предложение на ИКЕМ и БСК, в Националния класификатор на професиите и длъжностите (НДКП) бяха въведени нови кодове за длъжности в сферата на електрическата мобилност.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg