EUR 1.9558
USD 1.8084
CHF 1.9941
GBP 2.2981
CNY 2.4991
you tube
mobile version

Какво да пием през лятото?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Какво да пием през лятото?

mail10:40 | 15.08.2016прегледи 2636 коментарикоментари 0


Жаждата може да бъде неприятна, дори мъчителна, но всъщност тя е адаптивен отговор на организма. Когато водата в кръвната плазма намалее и осмоларитетът ѝ се увеличи (или образно казано кръвта се сгъсти) се дразнят различни рецептори и се активира центърът на жаждата, който се намира в хипоталамуса. Следствието от всичко това е определена поведенческа реакция – намиране и изпиване на вода, чиято крайна цел е възстановяването на хомеостазата – динамичното равновесие, което се запазва в нашия организъм, независимо от условията, на които сме изложени. Жаждата не е приоритет само на летния сезон, но все пак напомня за себе си по-често, когато е горещо поради загубата на вода при потене.

Или ако трябва да обобщя жаждата не е нещо, на което трябва да се противопоставяме, или нещо, което трябва да надхитрим. Тя трябва да бъде утолена.

Пийте повече вода

Звучи някак си много просто и логично, но когато нещо липсва трябва да си добавим повече от него. И в случая това е водата – съединението, което съставлява около 60% от възрастния организъм. Тя е навсякъде – в цитоплазмата на клетките, във веществото между тях, в телесните кухини. Съдържанието и в човешкият мозък е около 80%. В нея протичат химичните реакции, чрез нея се изхвърлят токсините.

Чешмяна, ...

Водата, която пием, може да е съвсем обикновена – от водопровода. И това изобщо не е лош вариант, защото тази вода ежедневно се изследва в центровете на РЗИ (Районна здравна инспекция) и при установени отклонения се уведомява населението и ако е необходимо се прекратява водоподаването. И за съжаление с това и с широката ѝ достъпност се изчерпват нейните предимства. А и не във всеки град водата от чешмите е достатъчно пивка.

изворна, ...

Някой любители на естествените неща предпочитат изворна вода. Ако обаче сте на разходка в планината и пиете направо от изворче, което не е каптирано, има опасност от зараза. Бутилираната изворна вода е пречистена и дезинфекцирана (най-често чрез озониране, понякога и с облъчване с ултравиолетов лъчи), но съдържа консерванти. Ако сте си наливали вода от планинска чешма, знаете, че тя започва да се разваля след няколко часа, а бутилираната трябва да трае няколко дни и дори седмици, за да бъде нормално реализирана. И все пак ако сте фенове на изворната вода, изберете тази, на чийто етикет е отбелязано, че може да се използва от малки деца и бебета, защото консервантите в нея са най-безопасни.

или минерална

Широка гражданственост има фактът, че минералните води са полезни. Това, което ги отличава от обикновената вода е наличието в тях на различни йони (и в различни съотношения, разбира се) – хидрогенкарбонатни, сулфатни, хлоридни, натриеви, калциеви, магнезиеви, литиеви, флуорни, йодни, бромни, железни или на разтворени газове – въглероден диоксид и серен диоксид. Някои минерални води съдържат и радиоактивни елементи. Високата концентрация на последните ги прави негодни за пиене.

Стандартният съвет към любителите на минерални води е да ги редуват включително и с чешмяна или изворна вода, защото в противен случай се получава свръхприем на някои йони и евентуално недостиг на други. Но ако наистина търсите лечебен или укрепващ здравето ефект от минералната вода, режимът на приложението ѝ трябва да бъде определен от компетентен специалист в зависимост от нуждите ви.

Чай

На пръв поглед може да прозвучи странно, но топлият чай през лятото утолява жаждата по-добре от водата. Топлината, която добавя чаша чай към телесната ни температура е съвсем малка в сравнение с топлинната енергия, която се отделя при метаболитните процеси в организма и служи за поддържането на телесната ни температура. Ако сте избрали той да бъде вашият съюзник в борбата с летните жеги, е важно:
- да не го подслаждате. В противен случай увеличавате риска от кариес и отнемате хубавия вкус и аромат.
- да не използвате няколко пъти едни и същи пакетчета или чай и да бъдете придирчиви към качеството им.
- да дадете превес на билковия и плодовия чай.

Може би най-хубавият домашен чай се прави от билките, които лично сте набрали по време на разходка в планината. Лятото е правилният сезон за целта, а аромат на изсушените растения му ще ви напомня за някое чудесно преживяване, но трябва да бъдете уверени в разпознаването им, защото в гората има и отровни. Подправките, които растат в градината – например мента или босилек, също могат да се използват за приготвяне на чай. Маточината е чудесен избор заради свежия си лимонов вкус. Истинският чай, независимо черен или зелен, съдържа теофилин и кофеин - алкалоиди, които свиват кръвоносните съдове. По този начин се влошава терморегулацията и се повишава артериалното налягане. Затова правилото, че не бива да се прекалява с него, важи през лятото с още по-голяма сила.

Айран

Айранът освен полезно и освежаващо питие е и интересен казус по отношение на правописа (айран или айрян), произхода и традиционната рецепта. Според стандарта за производители, изготвен от Министерство на земеделието и храните: „наименованието „айран“ се използва за течен млечен продукт, претърпял млечнокисела ферментация, с добавка на вода под 50% и с добавена сол и съдържание на сол около 0,8%. Това, което най-често си приготвяме в домашни условия, представлява добре разбъркана смес от равни части кисело мляко и вода. Колкото повече пяна има айранът, толкова по-атрактивен вид придобива. Не бързайте да му добавяте сол. Истинското кисело мляко има своя естествена соленост и богат вкус.

Айранът утолява жаждата за по-продължително време в сравнение с водата благодарение на съдържащите се в него белтъчини и соли. Те се усвояват от организма заедно с водата и я задържат по-продължително в кръвоносните съдове. Ако се изпие голямо количество вода, значителна част от нея се изхвърля през бъбреците, защото организмът се стреми да запази своето динамично равновесие и не позволява да се наруши съотношението между вода, соли и протеини в кръвната плазма. Доставяйки едновременно и трите компонента, резорбираният айран по-дълго остава в кръвообращението. Затова е полезен и за хора с ниско артериално налягане. Освен това е източник на витамин Д и калций, които са важни за борбата с остеопорозата, на ненаситени мастни киселини и на пробиотици. И на енергия, особено ако използвате пълномаслено кисело мляко.

Жаждата като симптом

В началото на статията описах жаждата като адаптивна реакция, но в заключение искам да спомена, че в някои случаи тя може да бъде симптом на дехидратация или резултат от различни заболяване – например топлинен удар, захарен диабет, безвкусен диабет, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на бъбреците, на надбъбречната жлеза или предозиране на диуретици. Когато жаждата продължава въпреки достатъчния прием на течности и се съпътства от други оплаквания, най-добре потърсете помощ и съвет от лекар. 

от д-р Весела Георгиева, сп. Меню


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4363