EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как става реверсивното подаване на газ в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как става реверсивното подаване на газ в ЕС

mail12:00 | 10.04.2014прегледи 2254 коментарикоментари 1


Украйна води спешни преговори с ЕС за внос на природен газ от Запад след силното увеличение на цената на руските доставки и кризата в отношенията между Киев и Москва, предаде Ройтерс. Повечето европейски газопроводи са предназначени да подават газ само в една посока - в случая от Русия на запад през Украйна до ЕС. Така нареченото реверсивно подаване на газ позволява доставки в обратна посока, което потенциално може да се окаже спасение за Украйна, ако Русия спре доставките.

Словакия е готова да започне всички необходими стъпки за организиране на реверсивно подаване на газ за Украйна при условие, че Киев изпълни всички свързани с това финансови ангажименти и продължи транзита на руски газ за Словакия. Това е казал словашкият премиер Роберт Фицо в телефонен разговор с американския вицепрезидент Джоузеф Байдън, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на комюнике на пресслужбата на словашкото правителство. Фицо и Байдън са обсъдили продължаващата криза с Украйна и свързани с нея двустранни и регионални въпроси, включително действията на Русия. Вицепрезидентът на САЩ е благодарил на Словакия за усилията при оказването на помощ за диверсифициране на доставките на енергоносители за Украйна, се казва в съобщение на Белия дом. Преди това Фицо беше заявил, че разходите на словашкия оператор на газопроводите Eustream за реорганизирането на реверсивни доставки за Украйна могат да достигнат 20 млн. евро, които трябва да бъдат поети от украинската страна. Седмица по-рано украинският премиер Арсений Яценюк изрази увереност, че от Словакия могат да се подават по 20 млрд. м3 годишно при по-ниска цена от руската - $350 на 1000 м3 вместо близо $500. "Всички технически възможности са налице, сега това е въпрос на политика", допълни Яценюк. Според ръководителя на Газпром Алексей Милер засега няма технически възможности за такова подаване, а възниква и въпросът за законността на такива доставки. В интервю за руска телевизия той запита "на какво основание Украйна се разпорежда с газпромовския газ в тръбата на нейна територия".

Ройтерс изброява някои от техническите и инженерните изисквания за реверсивно подаване:

* Реверсивното подаване в ЕС е законно и вече се използва широко, но все още изисква настройка на съоръженията в Централна Европа, където газът може да бъде изпращан от ЕС към Украйна.

* Според ЕК обичайното оборудване за реверсивно подаване са станции за намаляване на налягането или компресорни станции с измервателни уреди, клапи, регулатори на налягането, предпазни клапи, филтри и топлообменни инсталации.

* КОМПРЕСОРНА СТАНЦИЯ: За да се обърне посоката на подаването по тръбата, предназначена първоначално да изпомпва само в една посока, операторите трябва да увеличат налягането в края на
тръбопровода, предназначен да получава газ. За целта се изграждат компресорни станции. Могат да бъдат инсталирани станции за намаляване на налягането на другия край на съоръжението, за да теглят газа през тръбата.

* ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ: Операторите инсталират и механизъм, наподобяващ вентил, който да следи потока и налягането на газа при реверсивно подаване. Обичайното налягане в Европа е 80 бара,
а за реверсивно подаване налягането в края се увеличава до над 120 бара, създаващо разлика в налягането, като операторът намалява налягането в другия край.

* ГАЗОВ ФИЛТЪР: Преди да подадат газа през газопровода, операторите го филтрират. При реверсивно подаване трябва също да бъде изградено филтриращо съоръжение от страната, предназначена първоначално да получава газ.


Тагове: газ, ЕС
 
Коментари
 
til1963 - 11-04-2014 г. 11:43:07

Ключовите фрази са При условие, че Киев изпълни всички свързани с това финансови ангажименти - това украинците, май, много нямат навика да го правят Украинският премиер Арсений Яценюк изрази увереност, че от Словакия могат да се подават по 20 млрд. м3 годишно при по-ниска цена от руската - $350 на 1000 м3 вместо близо $500. "Всички технически възможности са налице, сега това е въпрос на политика" - тука Яценюк май не е в час. Интересно, кой и за чия сметка ще дотира цената на газа до $350. Май, пак на чужд гръб, някой ще иска да живее красив живот. Ама, в ЕС тоз номер трудно минава.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg