EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се говори в ЕП, а как в НС?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се говори в ЕП, а как в НС?

mail07:30 | 27.05.2013прегледи 1678 коментарикоментари 0


Ива Стойкова, специален пратеник на EconomyNews.bg в Страсбург
Как протича сесия на Европейския парламент? Какъв дебат се получава? Как изглежда парламентът отвътре? Въпроси, които вероятно са любопитни за мнозина, особено на фона на парламентарното поведение у нас със старта на 42-то Народно събрание.
По време на сесия на Европарламента в Страсбург депутатите са извънредно ангажирани и понякога денят им завършва след 23 часа. Интересен е начинът на протичане на даден дебат. Дори, когато има прехвърчане на искри, тонът е конструктивен. Ето нагледен пример от 21-22 май 2013 година за това какви изказвания направиха ръководители на групи в Европарламента по въпроса за данъчните убежища и икономическия паричен съюз и каква беше общата позиция, която техният председател представи на Европейския съвет в Брюксел.
Данъчни убежища
Няколко ръководители на групи настояха страните-членки да предложат конкретни мерки срещу данъчните убежища. Най-интересните реплики:
- Да се организира среща на финансовите министри, които да предприемат реални мерки, вместо просто да се правят заключения.
- Искаме си обратно парите от данъчните убежища - те могат да отидат за борба с младежката безработица. В бюджета за 7-годишен период са заложени 6 млрд. евро за борба с този проблем, което е нищожна сума.
- Решението е много лесно. Просто дружествата трябва да бъдат облагани в страната, където реализират своите печалби, вместо да им бъде позволявано да плащат данъци в страната с най-ниски ставки.
- "Логично" страните-членки да обменят информация за избягването на данъци.
- Трябва да се изчистят пропуските в законодателството и да се изготви черен списък на страните, които отказват да участват в обмена на информация за целите на облагането.
- Свалянето на ставките и реформирането на данъчните кодекси биха намалили привлекателността на данъчните убежища.
А ето какво обобщи председателя на ЕП Мартин Шулц пред Европейския съвет. Разрушителните последствия от данъчните измами и избягването на данъци причиняват загуби на бюджетни приходи в Европа в размер на около 1 трилион евро годишно. Ако всички дължими данъци можеха да се съберат, в рамките на десетилетие целият държавен дълг на страните-членки би могъл да бъде заличен. Шулц призова страните-членки да се ангажират да намалят два пъти размера на несъбраните данъци до 2020 г. - искане, отправено от Европейския парламент в резолюция от 21 май. Това означава налагане на строги правила за прозрачност и, ако е необходимо, на тежки глоби за компании, които се възползват от вратичките в данъчните системи или извършват директни измами. Шулц посочи като пример за бързи мерки в подобна насока споразумението за данъчно сътрудничество между САЩ и Швейцария, одобрено само за три месеца.
Сравнение с Брежнев
В пленарната зала на Европейския парламент понякога има и предизвикателни изказвания. На такова станахме свидетели по време на гостуването на вицепрезидента на Европейската комисия Оли Рен. В прав текст той получи оценка от британски депутат за цялостната политика на ЕК, която е „брежневистка” и критика, че залитането в посока социализъм, няма да доведе до нищо добро за европейците. Рен очевидно се засегна, отвръщайки, че понякога изходът на една война може да бъде обърнат. И спомена, че дядо му е участвал в такава. Тук следва да припомним, че Оли Рен е финландец и че вероятно има предвид бойните действия между финландските и съветските войски на източния фронт през Втората световна война.
Атмосфера
Какво е усещането, когато си в Европейския парламент в Страсбург? Атмосфера на откритост и добро възпитание, не само в пленарната зала, но и по коридорите на сградата, чиято красота и интересна архитектура непременно трябва да бъдат изтъкнати. Сграда, която впрочем расте заедно с увеличаването на самия Европейски съюз. Обстановката отвън и отвътре е омагьосваща. Пленарната зала - впечатляваща. В тези условия се решават важните за европейците въпроси. Или както каза един евродепутат - Европейският парламент е домът на европейските граждани.
А домът на българските граждани проведе първото си заседание след парламентарните избори на 21 май в атмосфера на арогантност и липса на добър вкус, с все по-натрапващо се усещане, че битката, която се води не е в името на хората.

Очаквайте още от поредицата на EconomyNews.bg за Европейския парламент, която се осъществява със съдействието на Информационното бюро на ЕП в София.
Снимки: EconomyNews.bg, ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1069