EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как обещахме 6.1 млрд. евро на Еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как обещахме 6.1 млрд. евро на Еврозоната

mail18:00 | 29.03.2011прегледи 1389 коментарикоментари 0


Георги Ангелов,ikonomika.org
• През декември държавните и правителствени глави, вкл. Бойко Борисов, решиха да узаконят постоянния спасителен фонд на Еврозоната ESM чрез промяна в договора (спасяването на фалирали страни сега е незаконно според Лисабонския договор, но кой ти гледа законите)
• През март същите глави приеха Пакта за еврото както и формулата за квотите на страните в спасителния фонд ESM
Като цяло, формулата е в ущърб на бедните страни и облагодетелства богатите и задлъжнелите. Най-голяма е квотата на България като дял от БВП – почти 17% от БВП (6.1 милиарда евро), докато при Люксембург е едва 3%, а при Холандия, Финландия, Австрия – под 5% от БВП.

Фондът е 700 милиарда евро, от които първоначално се внасят 80 милиарда евро, а останалите се внасят при нужда (т.е. когато фалира някоя нова страна се внасят още пари, също така когато някоя страна длъжник не си плаща дълговете към фонда отново се внасят допълнително средства от останалите).
Естония успя да издейства известна отстъпка, като за първите 12 години по-бедните страни ще плащат по-ниска вноска (но отново по-висока отколкото богатите страни). За естонците това е ОК, защото те смятат, че скоро ще са вече богата страна. Но едва ли някой смята, че България ще стане богата страна толкова скоро – тръгваме от по-ниска позиция и се движим по-бавно.
По-философският въпрос е защо страни като България, които са били извън Еврозоната през последното десетилетие и нямат никаква отговорност за кашата в Еврозоната трябва въобще да плащат? А още по-философският въпрос е защо вноските се изчисляват на база на население и БВП – вместо да се изчисляват на база на дълговете на всяка страна? Страните без дългове няма нужда да внасят в спасителен фонд толкова колкото страните с огромни дългове.
Оттук-нататък пред България има три избора:
• блокира ратификацията на промяната в договора докато не се променят условията (стига на правителството да му стиска да го направи)
• ратифицира промяната, но не влиза в Еврозоната докато не забогатее (вноската в ESM се прави след влизане в Еврозоната)
• ратифицира промяната, влиза в Еврозоната и си приготвя 6.1 милиарда евро за спасяване на много по-богати страни

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg