EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как ЕС се бори срещу младежката безработица?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ЕС се бори срещу младежката безработица?

mail19:10 | 17.07.2020прегледи 486 коментарикоментари 0


COVID-19 може да доведе до "поколение на изолацията", чиито перспективи за намиране на работа са силно засегнати. Според Международната организация по труда пандемията има "разрушително и несъразмерно" отражение върху младежката заетост. Данните на организацията показват, че младите хора се сблъскват със сериозни трудности за продължаване на обучението си, смяна на работа или навлизане на пазара на труда.

Мерки за младежка заетост по време на кризата

Преди пандемията коефициентът на младежка безработица (на хора на възраст до 24 години) беше 14,9%, значителен спад от достигнатия връх от 24,4% през 2013 г. През април 2020 г. той се покачи на 15,7%.

В лятната си прогноза за 2020 г. Европейската комисия заявява, че очаква 8,3 % спад на икономиката за 2020 г., най-дълбоката рецесия в историята на ЕС. За да намали ефекта върху младите хора, Комисията предлага пакет от мерки за младежката заетост.

Пакетът има четири основни елемента:

  • засилване на Гаранцията за младежта
  • осигуряване на подходящо образование и обучение
  • нов тласък на програми за професионална подготовка
  • допълнителни мерки за младежка заетост

Комисията иска страните в ЕС да засилят подкрепата си за младите хора и предлага средства в плана за възстановяване и бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Държавите членки следва да инвестират поне 22 млрд. евро за младежка заетост, заявява Комисията. Парламентът и правителствата на ЕС ще обсъждат предложенията в рамките на преговорите за дългосрочния бюджет.

Какво е Гаранцията за младежта

Гаранцията за младежта беше въведена през 2013 г. Тя цели всеки човек на възраст до 25 години да получи предложение за качествена работа, продължаване на обучението или стаж в рамките на четири месеца от оставането без работа или завършване на образователна степен. Сега Комисията предлага този ангажимент да бъде засилен.

Укрепване на Гаранцията за младежта 

  • Ще обхваща хора на възраст до 29 г. (преди лимитът беше 25 години) 
  • По-широка насоченост към уязвими групи като хора от малцинствата и с увреждания 
  • Отчитат се нуждите на компании, като се осигуряват умения, нужни за прехода към зелена и цифова икономика, и кратки подготвителни курсове 

Предоставяне на напътствия и съвети 

В резолюция на 10 юли депутатите призоваха за преразглеждане на насоките на ЕС за осигуряване на заетост предвид на кризата с коронавируса. Според тях е нужно да се постави приоритет върху борбата срещу младежката безработица, включително чрез засилване на Гаранцията за младежта.

Също през юли Парламентът подкрепи увеличаване на бюджета на Инициативата за младежка заетост на 145 млн. евро за 2020 г. Инициативата е основният инструмент за схемите по Гаранцията за младежта.

През 2018 г. депутатите призоваха за значителен ръст на финансирането за младежка заетост в дългосрочния бюджет на ЕС.

24 милиона млади хора са получили подкрепа от въвеждането на Гаранцията за младежта през 2013 г.


Източник: ЕП, снимка:©JackF/AdobeStock  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg