EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как Европа пречи на климата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Европа пречи на климата?

mail15:15 | 07.03.2014прегледи 1118 коментарикоментари 0


Според резултатите от специално проучване на общественото мнение на Евробарометър 80% от хората в ЕС са посочили, че борбата с изменението на климата и по-ефективното използване на енергия могат да дадат тласък на икономиката и заетостта. Това се посочва в съобщение на ЕК. Този дял е малко по-висок спрямо последното проучване през 2011 година, когато 78% от анкетираните са били на това мнение.
Някои от държавите от ЕС, засегнати най-силно от икономическата и финансовата криза, са сред страните, в които най-много хора са съгласни, че действията в областта на климата и енергийната ефективност ще донесат икономически ползи. В нито една държава членка процентът на анкетираните, съгласни с това твърдение, не е по-нисък от 65%.
Проучването също така показва, че 70% от гражданите са съгласни, че намаляването на вноса на изкопаеми горива от страни извън ЕС може да донесе икономически ползи.

Ето и основните резултати от проучването:

От анкетираните 80% са съгласни, че борбата с изменението на климата и по-ефективното използване на енергия могат да стимулират икономиката и създаването на работни места, като 31% са напълно съгласни, а 49% са по-скоро съгласни. Процентът на хората, които са напълно съгласни, е най-голям в Испания (52%), Швеция (50%), Малта (44%), Ирландия и Кипър (43%) и Гърция (42%).
Делът на анкетираните, които са напълно съгласни или по-скоро съгласни, е най-нисък в Естония – 65%. Според 90% от европейците изменението на климата е
сериозен проблем. Голяма част от тях – 69% - мислят, че то е "много сериозен" проблем, а 21% - че то е "сравнително сериозен" проблем. Само 9% не го определят като сериозен проблем. По скала от 1 (най-ниска степен) до 10 (най-висока степен) сериозността на изменението на климата се оценява на 7,3. Тази стойност е сравнима с посочените през 2011 и 2009 г. стойности - съответно 7,4 и 7,1.
Изменението на климата се смята за много сериозен проблем, пред който е изправен светът, наред с бедността и икономическото положение. През 2011 г. изменението на климата бе на второ място след бедността, глада и липсата на вода, но преди
икономическото положение. Днес половината от европейските граждани мислят, че климатичните промени са сред четирите най-сериозни проблема. В Швеция (39%), Дания (30%) и Малта (30%) най-голям процент от анкетираните смятат изменението на климата за най-сериозния глобален проблем днес. Голямо мнозинство – 70% - от европейците са съгласни, че намаляването на вноса на изкопаеми горива може да донесе икономически ползи на ЕС, като 26% са напълно съгласни, а 44% са по-скоро съгласни. Процентът на хората, които са напълно съгласни, е най-голям в Испания (45%), Австрия (40%), Кипър (38%), Ирландия (37%), Португалия (34%) и Малта (34%).
Преобладаващата част от европейците подкрепят националните действия в областта на енергийната ефективност и възобновяемата енергия. От анкетирани 92% мислят, че е важно техните правителства да осигуряват подкрепа за подобряване на енергийната ефективност до 2030 година, като малко над половината (51%) мислят, че това е "много важно."
90% от участвалите в допитването са на мнение, че е важно техните правителства да определят цели за увеличаване на използването на възобновяеми енергийни източници до 2030 година, като 49% определят това като "много важно".
Половината от европейците казват, че са предприели някакво действие за борба с изменението на климата през последните шест месеца, което е малко по-ниско спрямо 5% през 2011 година.
В същото време делът на хората, които са посочили, че са предприели някое от действията в списък с конкретни действия без определен период на извършването им, се е увеличил от 85% през 2011 г. на 89%. Най-често срещаните действия са
намаляване и рециклиране на отпадъците (69%) и стремеж към използване на по-малко вещи за еднократна употреба (51%).


 


Тагове: Европа, климат
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4200