EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да почистим банята?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да почистим банята?

mail18:12 | 01.11.2023прегледи 506 коментарикоментари 0


Активни потребители

Вече ви представихме ръководството на Германската организация на потребителите с много полезни съвети – как лесно, икономично и екологично да изчистим целия дом. Тези съвети са особено актуални с наближаването на зимата и дългоочакваните зимни празници. Днес на ред е почистването на банята.

От какви почистващи препарати имате нужда в банята?

Нужда от киселина. Варовикът е най-голямото предизвикателство в банята. Това изисква почистващ препарат за баня с киселина. Ако почиствате редовно и трябва да премахнете само леки петна от варовик, класическият вариант е достатъчен. Универсалният почистващ препарат е достатъчен за почистване на сухи плочки, подове и повърхности . 

Ако в тоалетната бързо се образуват отлагания от урина или варовик, почистващ препарат за тоалетни също може да бъде полезен. Предпазни мерки в банята – регулярно почиствайте остатъците от паста за зъби, сапун и т.н. директно с чиста вода, а срещу отлагането на варовик почиствайте с кърпа без мъх върху мивките и арматурата.

Необходима химия. Въпреки това, понякога се налага ползване на по-агресивни почистващи препарати. Но не забравяйте, че тези почистващи препарати могат да предизвикат алергии със своите активни дезинфекционни съставки и да допринесат за устойчивостта на микроби. 

Можете също така да избягвате тоалетни блокове, които отделят аромати във водата. Ако тоалетната се запуши, първо опитайте механично с гумена помпичка или дренажна спирала и едва ако това не помогне, опитайте с ползване на препарати за канали.

Какво помага срещу петна от варовик?

Класиката често е достатъчна. Ако върху фитингите или керамиката се образуват леки ръбове от варовик и петна, те често могат да бъдат омекотени с малко лимон и след това отстранени. Тъй като такива домашни средства могат също да повредят повърхности, препоръчваме първо да ги изпробвате на незабележимо място. Дори и при по-упорити петна, не е задължително да се нуждаете от мощен почистващ препарат – обикновен почистващ препарат за баня често е достатъчен. Оставете да попие известно време и изплакнете обилно. 

Лимонена киселина вместо оцетна киселина. Експертите по почистване препоръчват киселинни почистващи препарати за баня на основата на лимонена киселина вместо летливи киселини като оцетна киселина - тъй като те влошават въздуха в помещенията. Фугите често са чувствителни към киселина, така че трябва да се навлажнят с вода, преди да се почистят. 

В сухите части на банята и кухнята, където не е необходимо да се отстранява варовик, добър универсален препарат или препарат за ръчно миене на съдове е достатъчен. Те обикновено са алкални и са нежни към чувствителните към киселина части.

За да сте сигурни, че душ кабината ще остане без варовик и мухъл за дълго време, след душ подсушете стените и ъглите, където остава вода с чистачка с гумен ръб или мека кърпа. 

След като се образуват упорити варовикови отлагания, може да има смисъл да използвате пестеливо почистващ препарат. Първо проверете съвместимостта на материала в незабележим ъгъл, след това го разнесете с гъба за почистване, оставете да подейства и след това изплакнете обилно и избършете. 

Как почиствате ефективно тоалетната?

Използвайте четка. Винаги е най-добре да премахнете мръсотията веднага с тоалетна четка. Тогава нищо не изсъхва и няма миризми. В зависимост от твърдостта на водата и колко често се използва мястото, една седмична или често дори месечна употреба на почистващ препарат за тоалетна може да е достатъчна.

 При дозиране на почистващи препарати за тоалетни важи следното: икономичното дозиране предпазва вашия портфейл и околната среда. Шприцовайте продукта навсякъде под ръба на купата и, ако е възможно, намокрете всички странични повърхности. Някои доставчици препоръчват да оставите киселинния разтвор да действа през нощта и след това да изчеткате енергично.

Чисто отвън. Почистете седалката и външната част на тоалетната с парцал и след това изплакнете с гореща вода. Не забравяйте: по този начин трябва да почистите и дръжката на тоалетната четка.

Бактериите не са опасни. Бактериалната флора в човешките изпражнения не е вредна за здравето, така че не е необходимо да се борите с тези бактерии в тоалетната. Освен това дезинфектантите замърсяват отпадъчните води. Дори ако член на домакинството има инфекциозно чревно заболяване, нормалното почистване на тоалетната е достатъчно.

 Седалката и външните повърхности трябва да се почистват с парцал, който след това се измива в гореща вода. Много по-важно: хигиена при миене на ръцете. Препаратите за почистване на тоалетни и санитарни помещения, съдържащи хипохлорит, не трябва да влизат в контакт с киселинни почистващи препарати, в противен случай може да се образува токсичен хлорен газ. Затова, ако е възможно, избягвайте почистващи продукти, съдържащи хлор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg