EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Как да изляза на свободния пазар на ток?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да изляза на свободния пазар на ток?

mail07:10 | 08.03.2020прегледи 9678 коментарикоментари 0


zoom_sss

Елица Стефанова

55 000 индустриални и 3 000 битови потребители на ток ще излязат на свободния пазар на електроенергия от 1-ви юли тази година. Процесът започва с най-големите битови консуматори на електрическа енергия.

На свободния пазар могат да излязат потребители, присъединени на високо и средно напрежение, както и такива на ниско напрежение с над 100 кВт инсталирана мощност.

Процесът на пълната либерализация трябва да приключи през 2025 година, съгласно поетите от България ангажименти към Брюксел.

Какво означава либерализация?

Либерализацията означава преминаването от регулиран към свободен пазар на енергия, на който потребителите могат свободно да избират доставчика си на енергия и да договарят условията помежду си. Този процес е наложен от европейски директиви и е необратим. 

За индустриални предприятия, които са присъединени към мрежа високо и средно напрежение, важат единствено правилата за свободен пазар. Битовите потребители все още могат да избират дали да закупуват енергия на регулиран, или на свободен пазар.

Независимо кой е доставчикът на електрическа енергия на клиента, операторът на разпределителната мрежа остава същият, към когото е присъединен обекта. Цените за мрежови услуги (достъп и пренос през електроразпределителната мрежа, както и останалите мрежови добавки, дължими на НЕК и ЕСО) се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и не подлежат на договаряне. Същото важи за размера на ДДС и акциз.

Играчите на пазара

Електроенергията е като всяка друга стока на пазарен принцип. На пазара участват: производители (електроцентрали), дистрибутори (разпределителни предприятия), снабдители (търговци) и крайни клиенти.

Доставчикът на електроенергия не бива да се бърка с електроразпределителното дружество!
Електроразпределителното дружество действа на определена територия и обслужва мрежата за всички потребители, както на свободен, така и на регулиран пазар. Мрежовите оператори са постоянна величина, която доставя услуга с фиксирани от КЕВР цени. Те не могат да бъдат договаряни. 

На свободния пазар сам избираш доставчика си на електроенергия. Този доставчик не се определя на географски принцип – всички търговци на свободен пазар могат да обслужват клиенти на територията на цялата страна. Цената, на която потребителят купува енергия, е предмет на договаряне между двете страни – клиент и доставчик. Потребителят може да сменя доставчика си, съобразявайки се с личните си нужди и предпочитания.

В момента в страната има над 50 лицензирани търговски дружества, които продават електрическата енергия на свободен пазар. Те се конкурират помежду си като предлагат различни цени, услуги и договорни условия на клиентите.

Как се сменя доставчик на свободен пазар?

Смяната на доставчик е напълно безплатна. Необходимо е обаче да бъдат изплатени всички задължения към настоящия търговец и да бъде спазен срокът за предизвестие в действащия договор.

Заявление за смяна на доставчик до мрежовия оператор се подава до 10-то число на месеца, предхождащ преди промяната. Доставките по новия договор започват винаги от първо число на месеца.

Ако не се възползваме от своето право на избор, можем да останем на регулирания пазар, където електрическа енергия се купува от крайния снабдител (ЕРП), а цените за снабдяване се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Идеята на свободния пазар на електроенергия е да получим възможност да избираме, за да  получим по-ниска цена на електроенергията и да спестим от сметките за електроенергия в частта за доставка.

Процедурите за регистриране на свободния пазар на електрическа енергия и смяна на доставчика на електрическа енергия / координатора на балансираща група са разписани в Инструкция № 1 и Инструкция № 2 на ЕСО, одобрени от КЕВР.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg