EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия: Таван върху данък "свръхпечалби" на банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: Таван върху данък "свръхпечалби" на банките

mail19:05 | 11.08.2023прегледи 674 коментарикоментари 0


Акциите на италианските банки, които се понижиха значително във вчерашната търговия, възвърнаха позициите си на Миланската борса тази сутрин, предаде Франс прес. Това се случи, след като правителството на Джорджа Мелони реши да сложи таван върху данъка за "свръхпечалбите" на финансовите институции.

"За да запази стабилността на банковите институции", декретът предвижда "таван за данъка, който не може да надвиши 0,1 на сто от общите активи" на една банка. Това обяви вчера вечерта икономическото министерство, което се опитва да успокои разразилата се буря на борсата.

Изненадващото решение на правителството да въведе данък от 40 на сто върху "сръхпечалбите", генерирани от банките заради високите лихви, доведе до срив на ценните книжа във финансовия сектор на борсата.

Така "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) и "Уникредит" (Unicredit) загубиха съответно 8,6 на сто и 5,9 на сто в края на вчерашната търговия. Акциите на "Монте дей Паски ди Сиена" (Monte dei Paschi di Siena) се понижиха с 10,8 на сто, на "Бпер"  (Bper) – с 10,9 на сто, а на Бе Пе Еме (BPM) с 9 на сто.

В сутрешната търговия "Интеза Санпаоло" добави 2,3 на сто, а конкурентът й "Уникредит" – 4 на сто (към 11:30 часа българско време). Същото се случи и с ценните книжа на други банки.

"От месеци твърдим, че Европейската централна банка (ЕЦБ) греши, като вдига лихвите" и това облагане с данък е "неминуемото последствие", увери днес вицепремиерът Антонио Таяни. 

Приходите на италианските банки са скочили в резултат на повишаването на лихвените проценти, без обаче те да увеличат депозитите по текущите сметки на клиентите си в същите пропорции.

Банките, които вече са "коригирали лихвите си", намалявайки разликата между лихвените заеми по заемите и по текущите сметки, "няма да бъдат засегнати по значителен начин" от данъка, обеща във вторник вечерта икономическото министерство.

След намесата на министерството икономистите вече преразгледаха към понижение оценките си за постъпленията от данъка.

Ограничаването на вноската до 0,1 на сто от активите "намалява значително влиянието на данъка", коментираха днес анализатори от "Джефрис" (Jefferies), които оценяват общите разходи за банките на 2,5 милиарда евро спрямо 4,9 милиарда евро преди това.

Данъкът върху "свръхпечалбите" на банките трябва да бъде регламентиран до юни 2024 година и ще се отнася за отчетните 2022 и 2023 година./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg