EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия напуска еврозоната преди Гърция?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия напуска еврозоната преди Гърция?

mail09:45 | 15.07.2012прегледи 877 коментарикоментари 0


Италия и Ирландия имат повече причини да напуснат еврозоната от Гърция, а Германия вероятно има ограничено поле за маневри, с които да предотврати напускане на валутния съюз от страна-членка. Това сочи анализ на Банк ъв Америка Мерил Линч (Bank of America Merrill Lynch), цитирани от агенция Блумбърг.
Чрез методите анализ "разходи-ползи" и "теория на игрите" стратезите по валутните пазари Дейвид Уо и Атанасиос Вамвакидис стигат до заключение, че "инвеститорите може би подценяват възможността за доброволно излизане на една или повече страни" от еврозоната.
Двамата анализатори използват "теорията на игрите", за да предположат, че Германия би могла да "подкупи" Италия да остане във валутния съюз, но възможностите на Берлин са ограничени. Това се дължи на факта, че Италия има повече причини от Гърция да напусне и всяко "обезщетение" може би ще бъде твърде скъпо за Германия, а италианците вероятно по-неохотно дори от гърците ще приемат условията за оставане в съюза.

"Анализът ни води до няколко изненадващи резултата, които може би ще бъдат интересни дори за читатели, които не са съгласни със заключенията ни", посочват стратезите в доклад, публикуван по-рано тази седмица.
Италия, която има третата по големина икономика в еврозоната, би имала по-голяма възможност да постигне контролирано излизане от валутния съюз спрямо другите държави и би спечелила от повишаването на конкурентоспособността, икономически растеж и балансирани финанси, твърдят анализаторите.
Германия пък е страната, която може най-лесно да напусне еврозоната, но и има най-малък повод да го направи, тъй като извън еврозоната би се изправила пред по-слаб растеж, вероятно по-високи лихви по облигациите и негативни последици за бюджета, посочват стратезите. Австрия, Финландия и Белгия също имат малко причини да се откажат от единната валута, а сред икономиките, засегнати от кризата, Испания е най-вероятно да напусне еврозоната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg