EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Италия излезе от рецесията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия излезе от рецесията

mail09:31 | 02.05.2019прегледи 605 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на 2019 година икономиката на Италия нарасна с 0.2% на календарно-изгладена база, при очаквания за повишение с 0.1% и след като през предходните две тримесечия (през третото и четвъртото тримесечие на 2018 година) БВП се сви с по 0.1 на сто, показват данни на италианската официална статистика Istat, цитирани от "Файненшъл таймс".

По този начин беше сложен край на "техническата рецесия", в която изпадна третата по сила икономика от еврозоната през втората половина на 2018 година.

Спрямо година по-рано БВП на Италия се повиши през първото тримесечие с 0.1%, след нулев растеж в края на 2018 година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 0.1 на сто.

Позитивен принос за растежа през трите месеца до края на март оказват селското стопанство, индустрията и сектора на услугите. Негативно влияние оказва промяната на натрупаните бизнес стокови запаси, докато търговският баланс също допринася за позитивния икономически растеж в началото на годината, отбеляза Istat.

Припомняме, че Италия навлезе в рецесия в края на 2018 година, в резултат на забавянето на европейската икономика, търговското напрежение, както и заради предпазливостта на компаниите, обезпокоени от политиката на управляващата коалиция в Рим.

Италианският БВП се сви с 0.2 на сто през четвъртото тримесечие на 2018 година, след спада от 0.1 на сто през предходните три месеца. Италия е единствената страна от еврозоната в рецесия, като се очаква забавянето на растежа да продължи.

Същевременно бюджетният дефицит е достигнал 2.1 на сто от БВП през 2018 година, което е слабо подобрение спрямо 2.4 на сто през 2017 година. Показателят обаче е над прогнозите на правителството за дефицит от 1.9 на сто.  

През миналия месец от Брюксел заявиха, че критериите за дълг на Италия не отговарят на правилата на ЕС и че е оправдано Италия да бъде поставена в дисциплиниращ процес на ЕС. Съгласно фискалните правила на ЕС членовете на блока трябва да поддържат дефицита си под 3% от БВП и техният дълг да е под 60% от БВП. Страните с дълг, който надвишава това ниво, трябва да го намалят с ускорени темпове.

При 132% от БВП, италианският дълг е повече от два пъти по-висок от средния за ЕС и според Европейската комисия той не се понижава достатъчно бързо.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg