EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландия: Ръст на декларациите за внос&износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландия: Ръст на декларациите за внос&износ

mail17:45 | 28.01.2019прегледи 5635 коментарикоментари 0


Ирландия се готви за дванайсетократно увеличаване на броя на декларациите за внос и износ, подавани от местни компании след Брекзит. Това заяви днес Нийл Коуди, ръководител на държавната агенция, която отговаря за митническите проверки, предаде Ройтерс.

Ирландската икономика е насочена към износа и има тесни търговски връзки с Великобритания, поради което е оценявана като най-уязвимата членка на ЕС от поледиците на Брекзит.

Ако Обединеното кралство вече не е част от митническия съюз на ЕС, броят на компаниите, които работят с митниците, може да скочи до 100 000 спрямо 17 000 миналата година, което ще изисква 20 милиона годишни декларации, според Коуди.

Това ще бъде значително предизвикателство за много от тези компании, които нямат никакъв опит в търговията с трети страни и нейните изисквания, каза той пред парламентарна комисия.

За да се справи с натоварването, до края на март агенцията ще наеме 400 допълнителни служители.

Предполагайки, че ще има преходен период, ведомството първоначално се надяваше постепенно да увеличи персонала си с 600 души до 2020 година. Агенцията обаче е принудена да ускори наемането заради нарасналата опасност от Брекзит без сделка.

Според Коуди данъчните власти не планират връщане на митническите постове по границата със Северна Ирландия, която като част от Великобритания също ще се окаже извън ЕС и след раздялата ще бъде единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с блока.

Въпросът как да се запази отворена ирландската граница се оказа голяма пречка за ратифицирането на споразумението за Брекзит в Лондон. Ирландското правителство заявява, че няма да се въздържа да разработва планове за действие в случай на връщане на "твърдата" граница, ако не бъде постигнато споразумение.

Полицията от двете страни на границата предупреждава, че евентуални митнически постове могат да станат цели на малкия брой въоръжени групировки, които все още са активни в Северна Ирландия след мирното споразумение от 1998 година, сложило край на три десетилетия насилие.

Въпреки това обаче ще трябва да бъде въведена някаква форма на декларации, допълни Коуди.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg