EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландия: Организирана атака срещу еврото?*

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландия: Организирана атака срещу еврото?*

mail11:40 | 24.11.2010прегледи 1000 коментарикоментари 0


Георги Ангелов, Блогът за икономика
Вчера обясних на няколко човека, че вземането на кредит от ЕС и МВФ ще бутне правителството на Ирландия и съответно е възможно да доведе на власт ново, по-реформаторско правителство. И хоп – правителството на Ирландия практически падна. Това вероятно е най-бързо сбъдналата ми се прогноза (или поне първата част от нея).
ЕС и МВФ още не бяха изпили шампанското, с което да отпразнуват "спасяването на света" – и правителството в Ирландия загуби парламентарната си подкрепа, създавайки политическа криза. Очакването на ЕС и МВФ беше, че като притиснат Ирландия да вземе голям заем, пазарите ще бъдат успокоени. Обаче, всъщност се стигна до политическа криза, от което пазарите всъщност са още по-нервни. Груба грешка.
Във всеки случай, това е още един аргумент защо ЕС и МВФ не трябва да се бъркат където не им е работа. Притискайки Ирландия да вземе кредит, те (без да искат) доведоха до падане на правителството. На всичкото отгоре, сега взели да обясняват, че падането на правителството е "безотговорно" действие – явно не осъзнават, че те са го предизвикали.
В периода до изборите, които вероятно ще са след броени седмици, ситуацията ще става все по-напрегната, в управляващата партия вероятно ще има нов лидер, т.е. премиерът ще загуби поста си. Още повече, не е ясно дали правителството ще събере достатъчно мнозинство, за да прокара бюджета и да одобри споразумението с ЕС и МВФ. Доста нажежена обстановка, която може да доведе до неприятни изненади.
Надеждата е, че след изборите ще може да бъде съставено ново и по-силно правителство. В момента управляващата партия има рекордно ниска подкрепа. Най-висока подкрепа сред избирателите има Fine Gael – която е по-реформаторската дясна партия в Ирландия. На второ място е лявата Партия на труда. Ако Fine Gael не спечели самостоятелно мнозинство, вероятно ще трябва да управлява в коалиция с Партията на труда.
*Оригиналното заглавие Ирландия всяко зло за добро

Дискусията в блога:
Красимира Найденова- 23 Nov 2010; 12:44
Не смятате ли, че помощта за Ирландия е част от валутната война и смисълът й е да помогнем на еврото да падне? Струва ми се, че еврозоната беше основен играч при възникването на ирландската криза, както и при гръцката, а оставам с впечатлението, че Португалия ще е следващата невинна жертва.
Петков- 23 Nov 2010; 14:05
Верно , прогнозите на Г. Ангелов винаги и неизменно се сбъдват. Сега се разрових в Гугъл. Някой сеща ли се той да е дал погрешна прогноза?
Торук Макто- 23 Nov 2010; 14:34
В един хубав ден за световната демокрация Естония ще изпита същите проблеми които има Ирландия и тогава Георги Ангелов пак ще е предвидил кризата защото той винаги познава! Естествено,че ФЕД и ЕЦБ играят игра по ръба на позволеното…Богатите не искат да платят сметката за пира който продължи дълго време!Срещу световния БВП стоят 10 пъти повече деривати.Никой и не мисли да изплаща този дълг…
Петков- 23 Nov 2010; 15:19
Като чете и гледа новините за Ирландия човек може да си направи грешния извод, че моделът на икономическа свобода се е провалил, при това тежко. А всъщност моделът е успешен. Провалили са се банковата система, изградена от държавите в ЕС и ирландската държава, която пое огромния риск да спасява банките, изправени пред фалит с държавни гаранции. През 1988 г. The Economist нарича Ирландия най-бедната сред най-богатите. Младите хора напускат страната тъй като не могат да си намерят добра работа и населението бързо се стопява. Тогава се случва чудо. Ирландското общество постига консенсус за провеждането на мащабни реформи в посока на повече икономическа свобода, което привлича огромни чуждестранни инвестиции, основно от САЩ. Икономиката расте средно с 6.5% годишно в периода 1990 – 2007 г. и за по-малко от две десетилетия Ирландия става една от най-богатите страни в света. От началото на кризата в края на 2007 г. обаче настъпи обрат. Цените на жилищата се сринаха с 36% в сравнение с 2006 г., когато стигнаха своя пик, и продължават да падат. Икономиката на Ирландия се свива вече девет последователни тримесечия. Безработицата е почти 14%, а преди няколко години беше 4%. Бюджетният дефицит тази година се очаква да бъде 32% (!) от БВП, което включа и парите за спасяване на банките. Държавният дълг вече е 99% от БВП, докато през 2007 г. беше само 25% от БВП. Доходността по 10-годишните държавни облигации стигна почти 9%, с 6.5 пункта повече от германските. До тази ситуация се стигна, тъй като банките поеха огромни рискове с привлечените пари от хората, от други банки и от Европейската централна банка. Те надуха балона на недвижимите имоти и строителството чрез неразумно кредитиране. А когато балонът се спука и неразумните банки бяха изправени пред фалит държавата реши да ги спаси с парите на всички данъкоплатци. Само Anglo Irish Bank струва на държавата/данъкоплатците около 35 млрд. евро, което е около 20% от БВП. А има още пет спасени от държавата банки, спасяването на които ще струва поне още 10% от БВП.
Изводите, не само за Ирландия, но и за другите страни, включително България, са, че банковите системи са изградени по грешен модел, който стимулира поемането на неразумно високи рискове, цената за които се прехвърля на цялата икономика. Държавите трябва да изградят по нов начин банковите си системи, ако иска да осигури макроикономическа стабилност. Гарантирането на депозитите е потенциална заплаха за финансовата, а оттам и за икономическата и социална стабилност. Когато има рисково кредитиране, което се финансира с безрискови депозити и евтин достъп до пари от Европейската ценрална банка, не може да се говори за разумна политика. Още повече ако акционерите на банката знаят, че държавата ще ги спаси ако се изправят пред фалит. Накратко, провали се не пазара, а държавата, която е изградила неадекватна на икономическата логика банкова система. И това, което трябва да се промени не е либералният икономически модел, а остарелия вече модел на банкова система, в центъра на който седят уж независими центрани банки.
Торук Макто- 23 Nov 2010; 15:33
Георги Ангелов, Водещи световни финансисти са в паника…Робърт Зелик е готов да се хване за златото като спасителен варянт…Сорос не се страхува…но това му е работата. Само един Добри Божилов у нас брани златния стандарт…всички останали икономисти очакват системата с частичен резерв да не се издъни щото всички падаме в дупката…Фактора който ще повлияе на жизнеността на системата с частичен резерв е ПСИХОЛОГИЯТА на участниците на пазара.
Йордан Петров- 23 Nov 2010; 17:07
Г.Ангелов, не се ли чувставаш поне малко некомпетентен да даваш прогнози за други страни???? Защото от разсъжденията ти за развитието на българската икономика, оставаме на друго мнение….Спомняш ли си какво се случи с Леман Брадърс преди 2 години (на 15 септември 2008)???? Нека не страдаме от икономическо късогледство…..
икономист- 23 Nov 2010; 20:15
Нали държавните дългове в еврозоната били над 8 трилиона евро. Какво ли ще стане , ако ЕЦБ напечата няколко трилиона и се изчистят дълговете?
mick- 24 Nov 2010; 08:44
@Петков – Ирландия е растяла с толкова големи темпове бладарение на заемите. И ние щяхме да растем ако някой ни ги даваше. Въпросът е какво става – когато заемите секват. Дали държавата след това ще може да продължи самостоятелно или ще иска помощ, щото вече не може без поредната “доза”. Класически пирамидални структури.. проблемът е, че пазарът много ги обича.
Галина- 24 Nov 2010; 11:01
“Като чете и гледа новините за Ирландия човек може да си направи грешния извод, че моделът на икономическа свобода се е провалил, при това тежко. А всъщност моделът е успешен” Всъщност всичко е било една пропаганда, поне след 2000 г. Зад модела се е криела неустойчива фискална политика (в годините на бума е имало структурен дефицит над 8%), лош или корумпиран банков надзор (следствието ще покаже това). Политическата страна на модела много напомня нашата.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg