EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландия обсъжда бюджет 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландия обсъжда бюджет 2011 г.

mail12:30 | 07.12.2010прегледи 862 коментарикоментари 0


Ирландските депутати ще разгледат днес предложения от правителството бюджет за 2011 година, предвиждащ безпрецедентни и изключително непопулярни в страната икономии, но които са условие за отпускането на 85 милиарда евро помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), предадоха Франс прес и ДПА.
В края на ноември Ирландия обяви най-строгите мерки за бюджетни съкращения в историята си, възлизащи на 15 милиарда евро в разстояние на четири години, включващи орязване на разходите и допълнителни данъци.
Планът на правителството предвижда да бъдат реализирани икономии за 10 милиарда евро от намаление на разходите и да се получат постъпления от 5 милиарда евро от увеличение на данъците в усилията да се намали най-големият бюджетен дефицит в Европа.
Тази година се очаква ирландският дефицит да достигне 32 на сто от БВП - рекорд в съвременна Европа.
Бюджетът за 2011 година залага на съкращения от 6 милиарда евро и ще бъде представен пред долната камара на парламента по-късно днес от министъра на финансите Брайън Ленихън.
Според председателя на наскоро национализираната банка Anglo Irish Bank Алън Дюкс парламентът трябва да бъде разпуснат "незабавно", ако отхвърли проектобюджета.
Дюкс, който е бивш министър на финансите, заяви това в интервю за Радио Франс ентернасионал.
Според него бързото възстановяване на растежа ще бъде трудно, защото условията на финансовите пазари са по-тежки, отколкото преди няколко години. На въпрос за обвиненията в "данъчен дъмпинг" срещу Дъблин от страна на европейските му партньори, председателят на третата по големина банка в Ирландия изтъкна, че всяка държава "има свободата да избира данъчната ставка". Той призна обаче, че увеличаването на корпоративния данък с 2 до 2,5 на сто няма да постави под въпрос
устойчивостта на икономическия растеж.
Обявявайки плана за икономии в края на ноември, Ирландия съобщи също така, че запазва корпоративния данък на равнище 12,5 на сто. За сравнение - средният процент на този данък в еврозоната е 25,7 на сто. Финансовият министър Брайън Ленихън изтъкна, че Ирландия няма сама да си създава проблеми, извършвайки действия, които ще прогонят чуждестранните инвеститори.

Министрите на финансите от Европейския съюз официално одобриха днес плана за помощ на Ирландия на стойност 85 милиарда евро от ЕС и Международния валутен фонд, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски източник.  

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg