EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

85 млрд. евро спасителна помощ за Ирландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

85 млрд. евро спасителна помощ за Ирландия

mail10:40 | 29.11.2010прегледи 649 коментарикоментари 0


Страните от ЕС одобриха официално международния спасителен пакет за Ирландия на стойност 85 милиарда евро при лихва 5,8 процента. От одобрената сума 50 милиарда евро са предназначени за финансиране на ирландския бюджет, 35 милиарда евро за банките, от които 10 милиарда за "незабавна рекапитализация" и 25 милиарда ще бъдат на разположение в случай на нужда, съобщиха световните агенции.
В изявление на ирландското правителство се уточнява, че Международният валутен фонд, 16-те страни от Еврозоната и Еворпейската комисия ще бъдат ангажирани в спасителния план. Великобритания, Швеция и Дания ще предложат двустранни заеми.
В изявлението се посочва, че Ирландия ще изплаща при лихва 5,8 процента, която може да варира в зависимост от пазарните условия и други фактори.
За сравнение лихвата за гръцкия спасителен план е 5,2 процента, посочва Асошиейтед прес.
Самата Ирландия ще допринесе 17,5 милиарда евро, главно от резервния си пенсионен фонд, съобщи ирландският премиер Браян Кауън на пресконференция в Дъблин.
На извънредно заседание на Еврогрупата в неделя бе обсъдено и създаването на постоянен механизъм в Европейския съюз за задействане при кризи. Крайното решение по механизма се очаква да бъде взето следващия месец.
Участниците в пресконференцията признаха, че пред финансови проблеми е изправена не само Ирландия, но изразиха увереност, че всички страни в Европейския съюз, включително Португалия и Испания, за които упорито се говори, че може да последват Ирландия, ще продължат реформите и няма да допуснат кризисни положения.
Наред с това Оли Рен изтъкна, че след 2013 година в целия Европейски съюз ще се прилагат нормите и стандартите на Международния валутен фонд, които са доста по-стриктни от европейските с оглед на съблюдаване на финансова дисциплина.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg