EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ирландия в опит да избегне 77 млрд. лири спасителна помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ирландия в опит да избегне 77 млрд. лири спасителна помощ

mail11:45 | 15.11.2010прегледи 492 коментарикоментари 0


Европейски министри работиха през уикенда върху финансов спасителен план за Ирландия на фона на засилващия се натиск върху Дъблин да поиска помощ, за да не се дестабилизират пазарите и в други европейски страни, пише "Ню Йорк таймс".
Ирландското правителство продължава да настоява, че не се нуждае от спасяване и че може да представи скоро сериозен план за икономии, който ще задоволи инвеститорите, както и че има достатъчно пари да финансира операциите си до началото на следващата година. Анализатори и инвеститори обаче, както и някои европейски служители, казват, че планът на правителството трябва да бъде подплатен с обещание за външно финансиране, за да се балансират колебанията на пазарите, довели до рекордно високи лихви на ирландските държавни книжа, пише изданието.
"Ню Йорк таймс" коментира, че натискът да се гарантират ирландските финанси е израз на желанието на някои служители да предотвратят проблем, който може не само да подкопае усилията за възстановяване на Дъблин, но да заплаши и други слаби икономики в Европа като Португалия и Испания. Вестникът припомня случая с Гърция миналата година, когато в последната минута бе договорен огромен спасителен план за стабилизирането й и за облекчаване на натиска върху еврото. Според цитиран доклад на "Барклис Кепитъл" Европейският съюз и Международният валутен фонд ще трябва да дадат заем от 80-85 милиарда евро, за да задоволят нуждите на Ирландия по държавния дълг и да създадат допълнителен буфер за рекапитализация на изпадналите в затруднение банки.
"Ирландия се бори да избегне спасителен план от 77 милиарда британски лири", е заглавието на "Дейли телеграф".
Според вестника Ирландия се борила вчера за политическата си и икономическа независимост на тайни преговори в Брюксел за заем от 77 милиарда лири. В преговорите, продължили до късно снощи, ирландски министри настоявали, че могат да се справят с финансите си, но други правителства изразили безпокойство и казали, че спешно е нужен спасителен план. Британският премиер Дейвид Камерън подкрепил намерението да се помогне на Ирландия, а Германия оказала натиск върху
Ирландия да приеме европейски план, за да успокои международните инвеститори и да защити еврозоната от нова дългова криза.
Според "Дейли телеграф" това какви действия ще предприеме Ирландия зависи от днешните реакции на международните пазари на облигациите на Ирландия и други страни от еврозоната, особено на португалските и испанските държавни книжа. Всеки знак за паника ще доведе до опасения за т.нар. пазарно заразяване, разпространяващо се от Ирландия към Португалия, Испания и по-широката еврозона.
"Ирландия устоява на призивите да търси финансова помощ от ЕС", пише "Гардиън". Ирландската съпротива обаче може да се пречупи под натиска на влиятелни евространи, не на последно място Германия, която държи пазарите да останат спокойни и да се предотврати ефектът на доминото, който може да доведе до по-голяма еврокриза, смята британският вестник.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165