EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Исландия, Ирландия и Австрия са пред фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Исландия, Ирландия и Австрия са пред фалит

mail20:54 | 28.04.2009прегледи 3103 коментарикоментари 0


Исландия, Ирландия и Австрия са в най-голяма степен застрашени от държавен фалит в сравнение с други страни, заяви носителят на Нобеловата награда за икономика за 2008 американецът Пол Кругман, цитиран от РИА Новости.
"В Исландия и Ирландия положението е доста зле, а Австрия може да се присъедини към тях", заяви Кругман на пресконференция в Ню Йорк.
Заплахата за финансовата стабилност на Австрия идва от активното кредитиране в миналото на държавите от Източна Европа, които вследствие на рецесията се оказаха в положение да не могат да обслужват външните си кредити.
На въпрос за ориентираните към износа на суровини икономики на Русия и Бразилия Пол Кругман посочи, че падането на цените на суровините не се е оказало чак толкова драматично, колкото са очаквали мнозина икономически експерти. Така тези страни не са загубили способността да определят посоката си на развитие.
По-рано конфигурацията на потенциалните банкрутиращи бе по-различна. Първата страна, която обяви, че я заплашва банкрут, бе Исландия. След нея последваха Унгария и Латвия. Според други експерти заплашени от фалит са също Аржентина, Еквадор, Филипините, Тайланд, Малайзия, Турция, Колумбия и Украйна. През октомври 2008 се появиха съобщения, че Пакистан е на ръба на банкрута.
Пол Кругман не изключи вероятността в резултат на стабилизирането на международните финансови институции с помощта на кредитиране от Международния валутен фонд тези страни да успеят да избегнат фалита.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg