EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Интернет гигантите да плащат за новини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интернет гигантите да плащат за новини

mail12:41 | 22.06.2018прегледи 1876 коментарикоментари 0


И лични клипове ще бъдат трити, ако в тях попадне съдържание, подвластно на авторско право, гласят нови правила в ЕС, одобрени от юридическата комисия на Европарламента

Гигантите на интернет да бъдат принудени да плащат на издателите на преса за статиите на журналистите им, публикувани онлайн. Това е една от целите на новата директива за авторските права в интернет, гласувана в правната комисия на Европарламента.

Директивата предизвика остри спорове и противоречия, особено що се отнася до чл. 11 и чл. 13. Европарламентът обаче ги подкрепи.

Основната цел на реформата, предложена от Еврокомисията, която започна през 2016 г., е модернизацията на авторското право с оглед на цифровата революция. Интернет нанесе голям удар върху традиционния модел на печатните медии и срути както продажбите на хартиените издания, така и рекламните им приходи. Директивата отчита нарастващата роля на интернет платформите, иска да ги накара да споделят приходите си с издателите и създателите на новини и да носят отговорност за нарушения на авторското право в интернет.

Член 11 мина на косъм с 13 гласа “за” срещу 11 “против”. Той засяга “Защитата на публикациите в пресата при онлайн употреба”. Според него интернет компании като “Гугъл” или “Майкрософт” трябва да плащат за показване на първите редове от новинарските статии на печатните медии.

По силата на този член издателите на печатни издания са смятани за носители на авторските права на журналистическите текстове в изданията им, което ще направи по-лесни преговорите с интернет търсачките какво и колко трябва да платят за съдържанието.

Критиците на чл. 11 обаче сочат примера с Испания, която опита през 2014 г. да защити печатните медии от “Гугъл нюз”. Това доведе дотам, че платформата изключи изцяло позоваванията на испански медии и това силно снижи посещаемостта им. И сега има опасения, че интернет гигантите просто няма да пускат повече линкове към европейски новинарски издания за сметка на източници от други региони на света.

Член 13 пък, който цели основно ограничаването на пиратското съдържание на музика, събуди още по-големи конфликти. Той задължава цифровите платформи като ютюб, фейсбук, инстаграм и др. да филтрират цялото съдържание, качвано от потребителите, за елементи, подвластни на авторско право. Става дума за видеоклипове, музика, снимки, текстове.

Така обаче ще бъдат изтривани и лични клипчета. Например, ако потребител качи клип от сватбата си или рождения си ден във фейсбук, а като фон звучи песен на известен изпълнител, алгоритмите на фейсбук ще я разпознаят и ще изтрият целия клип.

Алгоритмите обаче не са съвършени и няма да могат да разпознават пародията или привеждането на цитати в оригинални текстове и ще ги трият, защото ще ги разпознават като кражба. “Край на меметата”, написа по този повод Би Би Си. Под заплаха са поставени и ремиксите.

Идеята бе посрещната с одобрение от творците, които от години се борят с разпространението на произведенията им в интернет често пъти без разрешение или адекватно заплащане Противниците ѝ обаче смятат, че тя се превръща в “машина за цензуриране” и ще доведе до тежки поражения върху свободата на изразяване в мрежата. Освен това технологията за подобни филтри е скъпа и с нея разполагат само интернет гиганти като “Гугъл”, “Фейсбук”, “Ютюб”, което ще убие по-малките им конкуренти. Този член беше одобрен с 14 на 9 гласа.

Директивата трябва да бъде гласувана и в пленарната зала, което се очаква да стане през юли или септември. Предполага се, че споровете там ще са още по-разгорещени - както в рамките на политическите групи, така и между държавите членки.

В началото на юни в отворено писмо 70 от най-големите имена в интернет, включително създателят на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий и основателят на “Уикипедия” Джими Уолс, посочват, че член 13 “ще представлява безпрецедентна стъпка за превръщане на интернет от отворено пространство за споделяне и иновации в средство за автоматизирано следене и контрол на потребителите.”/източник: 24 часа он лайн


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888