EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интернет: 710 сигнала за вредно съдържание

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интернет: 710 сигнала за вредно съдържание

mail17:30 | 19.10.2011прегледи 541 коментарикоментари 0


През последните 12 месеца на горещата линия за борба с вредното и незаконно съдържание в българското интернет пространство са получени 710 сигнала, от които 225 са изисквали различни действия, съобщи Луиза Шахбазян, експерт към Центъра за безопасен интернет, предаде репортер на БГНЕС.
15 от сигналите са предадени на ГДБОП и чрез Интерпол до трети страни, а 37 са препратени до други горещи линии от други страни. В 98 от случаите е действано директно със собствениците на сайтовете. Отговорено е на 56 запитвания във връзка с различни проблеми онлайн.
На онлайн горещата линия Web112.net се получават най-много сигнали, свързани с детска порнография и онлайн тормоз. 164 са сигналите за детска порнография, а 75 са тези за тормоз. Получени са 50 сигнала за ксенофобия и расизъм, 49 за порнография, 46 за детска еротика, нудизъм и друг вид неподходящи изображения на деца, 18 сигнала за наличие на порнография за възрастни, която е лесно достъпна и за деца и 10 сигнала за подмамване на дете с цел сексуална злоупотреба. Повечето от сигналите са анонимни.
Горещата линия за безопасен Интернет е създадена по проект, подкрепен от Европейската комисия в рамките на програмата "Безопасен Интернет". Тя цели да създаде условия за получаване на сигнали за незаконно и вредно съдържание, от страна на потребителите на Интернет чрез попълване на формуляр в електронната страница на горещата линия. След получаване на сигнала оператор на горещата линия проверява информацията, преценява незаконността или вредата от съдържанието и предприема необходимите действия, сред които са уведомяване на източника, хостващата компания или организация и/или компетентните органи.
"Приоритетите ни постоянно се променят съобразно оперативната обстановка. Можем да кажем, че сега се насочваме към противодействие на чисти компютърни престъпления, каквито са нерегламентирани достъпи до мрежи и системи, кражбата на лични данни". Това заяви Явор Колев, началник - сектор "Борба с киберпрестъпленията" в ГДБОП. "На малко по-заден план оставихме кражбата на интелектуална собствеността, благодарение на въвеждането на легални платформи за разпространение и вече масово потребителите имат достъп до легална продукция", добави той. "Киберпрестъпленията се увеличават постоянно и това е съвсем нормално, тъй като все повече и повече потребители имат интернет и все повече услуги минават през интернет пространството. Вече всеки един от нас има по няколко достъпа до интернет", обясни Явор Колев. С почти 50 % се увеличават киберпрестъпленията всяка година. "Въпросът е правоохранителните и правоприлагащите органи съвместно с бизнеса и с всички да осигуряват сигурна интернет среда", добави той. Явор Колев съобщи, че най-често срещаното киберпрестъпление е кражбата на самоличност във всички нейни аспекти. "Популярни са кражбите на профили във "Фейсбук", кражба на лична финансова информация. Сексуалната експлоатация на деца също е много характерно престъпление, което за съжаление също набира скорост", призна той. "С изостряне на кризата се увеличават, разбира се, и хората, които имат много добри познания, но се опитват да придобият материална облага. България не е изолирана. Световното интернет пространство няма граници. Нашите престъпници, за съжаление, са много добре интегрирани в световните организирани престъпни групи. Те имат определени роли. В някои случаи са изпълнители, а в други организатори", обясни Явор Колев.
От днес до 21 октомври в столицата се провежда първата Регионална конференция по кибер сигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа. В нея участват висши ръководители и експерти от 20 държави, които обсъждат с бизнеса мерки за противодействие на киберпрестъпленията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg