EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститорите готови за deja vecu

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститорите готови за deja vecu

mail16:45 | 30.12.2010прегледи 1717 коментарикоментари 0


Експертите вече се обзалагат какви ще бъдат доминиращите финансови настроения през следващата година като не изключват вероятността от Deja vecu /дежа ву/.
Факторите на ръст за 2011 г. остават без промяна - висока ликвидност и очаквано ускорение на икономиката. Страховете - както през изминалата година - ще са около дълговете на Европа, слабото възстановяване на САЩ на фона на проблеми с дефицита и нарастването на инфлацията, а също и потенциалното ожесточаване на паричната политика между водещите държави, и на първо място - Китай. „Смятаме, че акциите ще бъдат много привлекателен актив през 2011 г. Текущите оценки са интересни за инвеститорите, които очакват ръст, особено в Европа, дивидентите за доходност често са по- високи от тези на суверенните и корпоративни бондове, което е необичайна ситуация,” отбелязват анализатори на Goldman Sachs в прогнозите си за в. Ведомости. „Балансът на компаниите е в добро състояние, печалбата ще продължи да се възстановява,” допълват още специалистите.

Да ходиш по ръба

2010 г. оправда опасенията на инвеститорите около кризата в Европа, но разочарова тези, които разчитаха на бързо възстановяване на икономиката. На вливането на свежи пари фондовите пазари и икономиката реагираха доста по- вяло в сравнение с преди. Но именно това печатане на пари, което върна към живот икономиката след еврокризата, ще продължи да има спасителна роля и през 2011 г.
През изминалата година инвеститорите все от нещо се страхуваха, и за да се подсигурят от рискови активи залагаха на традиционно сигурните - злато, долар и японска йена. Често „бягството от риска” имаше признаци на паника и много специалисти говориха за повторение на краха от 2008 г. Лошите новини бяха подклаждани от отсъствието на първична поддръжка на ликвидността.
През 2009 г., на фона на крайно плачевното състояние на световната икономика, борсовите индекси успяха да нараснат до впечатляващите 50 - 100 %. След ниския старт през есента на 2008 г. постиженията на пазара бяха обвързани с мащабна програма по монетарно стимулиране - вливане на пари във финансовата система.
2010 г. беше период на ходене по ръба за фондовите пазари - при постоянно дебнещи заплахи и без нова доза от лекарствата в кеш.
Нервно начало на фона на първи признаци на задълбочаване на дълговите проблеми в Европа (започнали с Гърция), няколко седмици на ръст, катастрофа в периода април - май заради обзелата инвеститорите паника и безперспективно лято - това е картината в първо действие.

Пълномощно за помощ

Разговорите за перспективите около стимулиращите програми в Европа наред с първите мерки по охлаждане на китайската икономика не дадоха признаци за повишаване на оптимизма и разкъсване на пелената от депресията до края на август.
Икономиката на САЩ - най - голямата в света, забави възстановяването си до 1.7 % през второто тримесечие от 3,7% през първото. Нивото на безработицата остана високо, приближавайки се до 10 %, което рефлектира върху потребителското търсене, формиращо 80 % от икономиката на страната.
Именно през лятото на 2010 г. песимизмът на финансовите експерти достигна своя апогей. Идеята за W - образната рецесия се превърна в рефрен. Джим Роджерс, който е сред основателите на фонда на Джордж Сорос Quantum, предсказа проблем с инфлацията - „Проблемите не са свършили, „мечият” пазар още не е приключил”. Авторът на популярния инвестиционен бюлетин Марк Фабер беше убеден, че правителствата ще повишат данъците и ще доведат частният сектор до смърт. Най- мрачните прогнози направи професор Нуриел Рубини, който предупреди - „Това, което се случи в Гърция, е само върхът на айсберга.”
Накрая властите се предадоха - идеята за приключване на антикризисните програми беше свалена от дневния ред. САЩ се принуди да влезе в остра дискусия на тема икономии в европейските държави, където бюджетният дефицит и натрупаният дълг превишиха скоростта на възстановяване. В началото на ноември ФЕД обяви втори рунд на т.нар. „количествено облекчаване”, включващо изкупуване на ценни книжа на стойност $600 млрд.
Повторното пускане на печатния стан на САЩ - едно от главните финансови събития на 2010 г., ще продължи действието си и през 2011 г. Въпреки критиките, тази крайна мярка имаше и частичен балансиращ положителен ефект за финансовите пазари. Нещо повече, само в хода на очакването на това решение фондовите индекс скочиха с 5 - 10 % след летния застой в рамките на два месеца.
На този ръст едва ли може да се разчита, без финансова поддръжка от властите на САЩ и Европа. При това реакцията на паричните вливания значително отслабна в сравнение с първия рунд на 2009 г. Международните кредити за проблемите страни от еврозоната в размер на десетки милиарди евро точно навреме успокоиха пазарите. И все още предстои борба с негативните ефекти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046