EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имоти на банкови длъжници движат пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти на банкови длъжници движат пазара

mail12:00 | 15.09.2011прегледи 1039 коментарикоментари 0


Надя Петрова, в. „Марица”
Жилищата, които се предлагат за продажба в момента са предимно на семейства, които са затруднени да изплащат ипотечни или потребителски кредити. Това заяви Людмила Стоянова, регионален мениджър на “Адрес Недвижими имоти” в Пловдив, цитирана от в. „Марица”. Доста по-малко са продавачите, които искат да се освободят от по-тесен апартамент, за да закупят по-голям. Купувачи има, отговори след размисъл Стоянова, но тъй като са малко на брой, те търсят най-изгодната цена за най-доброто на пазара.
Анализ на “Адрес Недвижими имоти” показва, че продавачите с финансови затруднения са се увеличили с над 20 процента за последните няколко месеца. Най-лошият вариант за тях е жилището им да отиде на публична продан. В този случай имотът може да бъде продаден на цена с над 60% по-ниска от тази, на която е закупено. От друга страна, когато имотът се обяви от съдебен изпълнител, процедурата по продажбата е бавна и носи след себе си допълнително такси и разходи, които са за сметка на длъжника.
Обобщенията на брокерите за страната са, че над 45% от жилищните оферти са заради невъзможност за изплащане на ипотеки или други заеми. Само 36% са обявили апартаментите си за продан, защото са им излишни. Закриването на инвестиция е накарала около 13% от продавачите да пристъпят към продажба, сочат наблюденията на “Адрес Недвижими имоти”.
Пазарът на жилища вече е стабилен, според брокерите. Търсенето идва от хора на млада и средна възраст.
Хората с трудности при изплащането на кредита си са продавали имоти главно на 50 000-70 000 евро, като за тази сума обикновено са продавали двустайни и тристайни жилища. Има немалко случаи на продажби до 50 000 евро.
В Пловдив средните цени на панелните жилища са 560 евро в Центъра, 500 евро в Кършияка, 480 в “Смирненски”, 450 в “Кючук Париж” и 460 евро в “Тракия”, съобщи Людмила Стоянова. За сравнение апартаментите в “Люлин” в столицата се търгуват средно за 620 евро за кв. метър, в кв. “Надежда” за 600, а в “Манастирски ливади” - за 800 евро.
 


Тагове: Пловдив, имоти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg