EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Има ли инвеститори за "Турски поток"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли инвеститори за "Турски поток"?

mail16:05 | 29.07.2016прегледи 679 коментарикоментари 0


При добра воля на страните е възможен прогрес в реализацията на „Турски поток“, заяви руският вицепремиер Аркадий Дворкович след разговорите в Москва с турския му колега Мехмет Шимшек. „По „Турския поток“ Анкара потвърди откритостта си за възобновяването на диалога по тази тема. Според руския министър на енергетиката Александър Новак проектът „Турски поток“ напълно отговаря на интересите на Турция и реализирането му ще направи доставките на газ в страната по-надеждни и изгодни. Според него Русия е готова на възобновяване на преговорите за съвместни проекти в сферата на енергетиката, пише „Ведомости“.
Според заместник–директора на „Газпром“ Александър Медведев сроковете за междуправителственото споразумение за „Турски поток“ ще бъдат определени след срещата между президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 9 август.
Турция е втория по големина пазар на „Газпром“ след Германия. През 2015 г. в страната са изнесени над 27 милиарда кубически метра газ. През ноември 2015 г. турските ВВС свалиха руски военен самолет и проектът за „Турски поток“ бе временно замразен.

Русия и Турция нямат пари да строят "Турски поток", твърдят енергийните експерти за тв Европа. Въпреки че се очаква на 9ти август Владимир Путин и Реджеп Ердоган да определят нови срокове за междуправителственото споразумение за газовия проект, всъщност фактите сочат, че двете държави са в затруднено финансово положение - Русия поради ниските износни цени на петрола и наложените икономически санкции, а Турция заради сериозните си вътрешни проблеми.
Според анализатори политическото решение за съвместните руско- турски проекти е необмислена стъпка, която няма твърдата подкрепа на големите консуматори на газ- страните-членки от ЕС. Не трябва да се забравя и факта, че не само цените на петрола, но и на природния газ намаляваха драстично през последните 18 месеца.
Атанас Георгиев - енергиен експерт:
"Единият вариант е 16 млрд куб. метра годишно капацитет, който да захранва само Турция, като по този начин да се избегне транзита през Украйна, България и Румъния. И втората част на"Турски поток", която би била евентуално 1 или 2 допълнителни тръби всяка с по 16 млрд куб.метра капацитет, която да захранва евентуално Централна и Западна Европа. За първата част директно захранване на Турция от Русия през Черно Море може би има някакъв шанс да се реализира, но да се реализира по голямата част от проекта захранване на Европа, подминавайки Украйна, минавайки през Черно море през Турция е необходимо съгласието на големите консуматори на газ, в случая ЕС."
Това обаче няма как да се случи при сегашните отношения на Турция и Русия с ЕС, подчерта експертът. Европейската комисия очаква Русия да покаже готовност да се съобрази с правото на достъп на трети страни до газовата инфраструктура.
Атанас Георгиев - енергиен експерт:
"По този начин продължението дали на Южен поток през България или на Турски поток през Турция, Гърция или България може да бъде възможно единствено ако се гарантира че инфраструктурата от входната точка в ЕС нататък ще бъде отворена за доставчици от трети страни или ще бъде поискана най-малкото даругация за една част от капацитета на газопровода, така че той да може да се ползва само от Газпром. Все още не виждам такива договорености между ЕС и Русия, нито за Южен поток, още по малко за Гърция където не е ясно накъде ще продължи газ ако влезе от Турско- Гръцката граница - на запад по какъв газопровод ще продължи."
Междувременно стана ясно, че през август българското и гръцкото правителство ще проведат съвместно заседание в София. Една от темите на визитата ще е изграждането на терминал за втечнен природен газ в Александруполис. Според енергийните експерти, ако се постигне договореност за изграждането на подобен терминал, ще се открият възможности за алтернативни доставки по няколко направления като Близко източния регион , Алжир или Катар или дори доставки на Американски газ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg