EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Има или няма дефицит на кадри по курортите ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има или няма дефицит на кадри по курортите ?

mail16:37 | 18.05.2016прегледи 1167 коментарикоментари 0


Най-малко 4 хиляди служители не достигат тази година за летния туристически сезон. Въпросът за кадрите се поставя преди началото на всеки сезон. Има коректни хотелиери, които осигуряват на служителите си заплащане и през зимата, за да могат да разчитат на тях през летните месеци, но има и такива, които сменят работниците си всеки сезон, създали са си лошо име и страдат, че не могат да намерят работна ръка сега, коментира ситуацията преди старта на лятото за БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Като причина за ниското заплащане той посочи и евтиния продукт, който много хотелиери предлагат: През последните години някак доброволно, на база на концепцията, която развива българския туризъм – за малки хотели, тесни коридори, малки стаи и бани, съгласно Наредбата за категоризацията, по-голямата част от хотелите - 92%, са построили малки неудобни хотели. Договорите са подписани за 61 дни през това лято и е изключително трудно да ангажираш някой с минимална заплата. Заплащането започва от 400 лева и достига до 650 лева, посочи Румен Драганов.

Около 320 000 българи ще намерят препитание по морските ни курорти и туристическите обекти в страната това лято. Бизнесът не очаква да има проблеми с кадрите в пика на сезона - юли и август. Недостиг на спасители също не се очертава това лято, това коментира за БТА преди дни също Румен Драганов. В момента курортите трескаво набират кадри, като има разминаване между търсенето и предлагането. Все още хотелите не са окончателно окомплектовани с кадри, а и не всички хора, които биха искали да работят лятото по морето, са декларирали за какви позиции и в кой период биха желали да работят. Големите международни курорти разчитат на 95 процента на кадри от вътрешността на страната, а в обектите в малките населени места външните хора са до пет процента. Освен това големите комплекси, както и 3-4-5-звездните хотели, поддържат целогодишна заетост на най-важните кадри от персонала си. По-малките хотели в периферията на Черноморието по-късно ще завършат с набирането на кадри, защото кандидатите по-късно се информират за свободните позиции. Там ще се разчита на работна ръка от вътрешността на страната.

Какво показват данните на НСИ? През първото тримесечие на 2016 г. броят на заетите в индустрията достига 901.7 хил., или 30.3% от всички заети лица. В сектора на услугите работят 1 891.1 хил. души (63.6%), а в селското, горското и рибното стопанство - 182.3 хиляди (6.1%).

Средната работна заплата на заетите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” за първото тримесечие на 2016 година е  576 лева, средна за страната над 931 лв.

Как се очертава ситуацията с кадрите по морските курорти ще стане ясно до дни, въпреки противоречивите сигнали на експерта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg