EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изплащат обезщетения за евтаназирани животни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изплащат обезщетения за евтаназирани животни

mail09:05 | 16.07.2018прегледи 726 коментарикоментари 0


Още от понеделник започва изплащането на обезщетенията на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с констатирано заболяване чума по  дребните преживни животни в Ямболска и Бургаска области.  Фермерите ще получат парите според заявеното желание – по посочена от тях банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните - Ямбол и Бургас.

Всички стопани – кандидати за подпомагане по схемите за животни по линия на директните плащания от засегнатите общини, в срок  от 15 дни след ликвидирането на огнището, трябва да подадат  заявление за форсмажорни обстоятелства по образец в областните  дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

Засилват се и мерките за биосигурност  в засегнатите общини в Ямболска и Бургаска области. На входно-изходните пътища на населените места в 10-километровата зона за наблюдение около огнищата се въвеждат в експлоатация площадки за дезинфекция, на която подлежат всички преминаващи превозни средства и хора.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с хората в засегнатото от заболяването чума по дребните преживни животни село Шарково и съседните общини, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Министър Порожанов е обяснил лично на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози - мляко, сирене, месо.
Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им.
Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.   
Министърът се е ангажирал, ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, да им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат, след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037